Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απώλειες 7 δισ. ευρώ στα Ταμεία από την ανεργία

Η αντεργατική πολιτική, οι απαλλαγές στην εργοδοσία και η εισφοροδιαφυγή είναι οι βασικές αιτίες υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος

Επτά δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία η αύξηση της ανεργίας που προκαλούν οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, όπως προέκυψε από τη σχετική ενημέρωση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η κυβέρνηση πάντως φρόντισε να αποδώσει το πρόβλημα των αποθεματικών των Ταμείων στη ...νοοτροπία εισφοροφυγά που διαπνέει την ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, επισήμανε πάντως ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος.

«Αν μπορούσαμε σήμερα να μηδενίσουμε την ανεργία, θα είχαμε 7 δισ. ευρώ παραπάνω πόρους στα Ταμεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, αναφέροντας ότι λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης η κυβέρνηση έλαβε μέτρα όπως «η μείωση σε ποσοστό 10% των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης». Παρ' όλα αυτά απέδωσε τα προβλήματα των Ταμείων σε θέματα ...νοοτροπίας, λέγοντας ότι «οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με πρότυπα όπως ο φοροφυγάς, ο φοροκλέπτης, ο εισφοροκλέπτης, ο αεριτζής»...

Αναφερόμενος στο θέμα ο διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, δήλωσε ότι «με την επίσημη ανεργία των 730.000 ατόμων η Κοινωνική Ασφάλιση χάνει έσοδα περίπου 3,5 δισ. άμεσα από τις εισφορές και αν υπολογίσουμε τα επιδόματα που δίνονται σε αυτούς, εκτιμώ ότι πρέπει να είναι μεταξύ 6,1 και 6,2 δισ., δηλαδή μιλάμε για το 2,5% του ΑΕΠ». Στη δική του τοποθέτηση ο διοικητής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλιας σημείωσε ότι σήμερα «ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 740 ευρώ κοστίζει στην επιχείρηση 960 ευρώ, αλλά ο ίδιος στην τσέπη του παίρνει 620 ευρώ. Δηλαδή παίρνει το 60% όσων κοστίζει». Οσον αφορά το επίπεδο των παροχών για τους ανέργους, ο διοικητής του ΟΑΕΔ παραδέχθηκε ότι «είμαστε στις 3 τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ στο επίπεδο της αναπλήρωσης και της επάρκειας, δηλαδή έχουμε πολύ χαμηλό ύψος παροχών»!

Στην πολιτική επιλογή της μείωσης του κόστους εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου απέδωσε το πρόβλημα, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «πέρα από τις στατιστικές και τα νούμερα, το πρόβλημα είναι εξόχως ιδεολογικό και πολιτικό. Ανάλογα λοιπόν από ποια οπτική το προσεγγίζει κανείς, καταλήγει σε συμπεράσματα και διαμορφώνει τις προτάσεις του. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό γιατί εάν ήταν οικονομικό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Οι πολιτικές μέχρι σήμερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων και την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και η φοροδιαφυγή να βασιλεύει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ