Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προγράμματα ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης ανέργων

Motion Team

Τα νέα προγράμματα άγριας εκμετάλλευσης των ανέργων και επιδότησης των εργοδοτών, μέσα από την Κοινωνική Εργασία και τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, δίνοντας σαφή προσανατολισμό σύνδεσής τους με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Η Λ. Κατσέλη συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη με τον οποίο υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την υλοποίηση του ΤΟΠΣΑ. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ακολούθως μίλησε σε σύσκεψη εκπροσώπων των δήμων και των παραγωγικών φορέων του νομού, όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Βιομηχάνων, των Εξαγωγέων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΕΚΘ κ.λπ.

Αγωνιστική υποδοχή επεφύλαξαν στην υπουργό οι εργαζόμενοι της «Φιλκεράμ», που είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα μπήκαν στο κτίριο της Περιφέρειας και απαίτησαν από την υπουργό να τους ακούσει, όπως κι έγινε. Τελικά, συμφωνήθηκε να οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο τις επόμενες μέρες.

Ημερομηνία λήξης

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ «ανάχωμα» στην ανεργία, όπως αρέσκεται να τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, είναι στην πραγματικότητα προγράμματα ανακύκλωσης και άγριας εκμετάλλευσης των ανέργων. Στο πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για την απασχόληση 9.500 ανέργων στην Περιφέρεια. Από αυτούς οι 5.500 θα είναι από το Νομό Θεσσαλονίκης. Στο ΤΟΠΣΑ θα διατεθούν 22 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία 10.000 ανέργων προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στη «Φιλκεράμ»

Motion Team

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στη «Φιλκεράμ»
Στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Εργασίας οι άνεργοι θα απασχολούνται έως 5 μήνες στη διάρκεια ενός έτους και για την εργασία τους θα επιδοτούνται με 625 ευρώ το μήνα και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ τα ΤΟΠΣΑ θα είναι 8μηνα και η υλοποίησή τους θα διαρκέσει συνολικά δύο χρόνια.

Οπως μάλιστα είπε η υπουργός, και τα δύο προγράμματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε μετά την ολοκλήρωσή τους οι άνεργοι να προχωρήσουν στη δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Οι άνεργοι, δηλαδή, που θα απασχοληθούν για 5 μήνες ή θα καταρτισθούν για 8 μήνες, καλούνται όταν επανέλθουν στην ανεργία να συστήσουν οι ίδιοι κοινωνικές επιχειρήσεις για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε αυτούς τους τομείς... ως επιχειρηματίες.

Χειροκροτούν Ψωμιάδης, Μπουτάρης, βιομήχανοι

Πανηγυρικά υποδέχθηκαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τόσο ο περιφερειάρχης (ΝΔ) Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ( ΠΑΣΟΚ) Γ. Μπουτάρης, όσο και οι βιομήχανοι και οι εξαγωγείς που ήδη απολαμβάνουν την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης μέσω των άλλων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης οι επιχειρηματίες απασχολούν περίπου 17.000 εργαζόμενους επιδοτούμενους 100% για τις εργοδοτικές εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλουν.

Ο Α. Τζιτζικώστας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα ότι δε θα υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της απασχόλησης μετά τη λήξη του.

Το ίδιο επανέλαβε και ο Γ. Μπουτάρης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, δε θα πρέπει να ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο δήμο και μετά το πρόγραμμα. «Ηδη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 4.500 εργαζόμενους ενώ η δουλειά μπορεί να βγει και με 2.000». Μάλιστα, χειροκροτώντας τα νέα προγράμματα, δήλωσε ότι δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να αναπτύξουν πρωτοβουλία και «παρακινούν τον κόσμο να αναπτύξει επιχειρηματικότητα, ενώ ενδέχεται να προκύψουν και νέα επαγγέλματα».

Ως γνήσιος θιασώτης των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδίων, είπε πως θα μπορούσαν να συστηθούν τέτοιες επιχειρήσεις ώστε να λειτουργούν και να κάνουν ξεναγήσεις στα μουσεία της Θεσσαλονίκης τις ώρες που αυτά κλείνουν, δηλαδή μετά το μεσημέρι. Επίσης είπε ότι αντί τα ογκώδη αντικείμενα να περισυλλέγονται από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, μπορούν να τυγχάνουν συντήρησης και επισκευής και να μεταπωλούνται, στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων.

Ανακύκλωση ανέργων

Λίγο αργότερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σ. Ζαριανόπουλος κατήγγειλε και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και την υποκρισία της διοίκησης του δήμου, θυμίζοντας ότι, πριν από λίγες συνεδριάσεις, ο δήμαρχος παρίστανε τον υπερασπιστή των συμβασιούχων που διεκδικούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται και τώρα διαλαλεί διά των ΜΜΕ ότι από τους 4.500 εργαζόμενους του δήμου οι 2.500 είναι άχρηστοι. Αποκάλυψε έτσι τι κίνδυνοι περιμένουν τους εργαζόμενους του δήμου, μέσα από την επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων και υπηρεσιών των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ