Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιδιώκει μείωση των αποδοχών κατά 10%

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σωματείο απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση οργάνωση αγωνιστικής αντίδρασης

Με τα όπλα που τους πρόσφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ένας μετά τον άλλο οι τραπεζίτες επιτυγχάνουν ή προσπαθούν να επιτύχουν μείωση των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων. Σειρά πήρε χτες η Γενική Τράπεζα, η οποία σε εξώδικο που έστειλε στο Σωματείο Υπαλλήλων επικαλείται «τα ζημιογόνα αποτελέσματα της τελευταίας 6ετίας» και ζητά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση «ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης». Στόχος «της εν λόγω σύμβασης είναι η αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων βασικών μισθών και επιδομάτων σε ποσοστό μείωσης 10%», όπως σημειώνει.

Κι όλα αυτά όταν το ενεργητικό της από 3,4 δισ. ευρώ το 2003 έφθασε στα 4,84 δισ. ευρώ το 2009. Και, βέβαια, όπως η ίδια δηλώνει, είναι μέλος «της Societe Generale, ενός από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Ευρώπης που δραστηριοποιείται σε 82 χώρες, με 163.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη 30 εκατομμυρίων πελατών παγκοσμίως».

Τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατο νόμο 3899/2010. Με άλλο άρθρο του ίδιου νόμου (που αφορά στις πρώην ΔΕΚΟ) η εργοδοσία της Αγροτικής Τράπεζας έχει ήδη μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 10%. Επίσης, στις αρχές του Μάρτη η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε το Σωματείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους (περιλαμβάνονται οι μισθοί) κατά 10%.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Σωματείο πρότειναν να γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων για να ενημερωθούν και να οργανωθεί η αγωνιστική τους αντίδραση, με απεργία στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η ΔΑΚΕ απέρριψε την πρότασή τους και αποφάσισε (έχει την απόλυτη πλειοψηφία) να στείλει εξώδικο στην εργοδοσία, με το οποίο αποδέχεται τη λογική της ανταγωνιστικότητας και καλεί σε «διάλογο» για την «αναζήτηση αναπτυξιακών πολιτικών της τράπεζας». Η ΠΑΣΚΕ προτείνει να απευθυνθούν στην ΟΤΟΕ, η οποία ούτε θέλει, ούτε μπορεί να θέσει εμπόδια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι τραπεζίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ