Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρέωση της εργατικής τάξης να διεκδικεί τον πλούτο που παράγει

Περιοδεία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, σε εργοστάσια των Οινοφύτων

Κλιμάκιο της ΚΟ Χαλκίδας - Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε χθες στη Βιομηχανική Ζώνη, επισκέφτηκε τα εργοστάσια ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΤΟΠ ΕΛΕΜΕΝΤ και ΣΝΑΙΤΕΡ και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, που είναι απλήρωτοι 8 μήνες, για τις παρεμβάσεις του Κόμματος και εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά. Ο Γ. Μαρίνος στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα δικαιώματά τους και να στραφούν τόσο προς την εργοδοσία, όσο και προς την κυβέρνηση βγάζοντας συμπεράσματα από την πρακτική του κεφαλαίου, που αύξησε τα κέρδη του για μια μεγάλη περίοδο, εντείνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τώρα αντιμετωπίζει τους εργάτες και τις εργάτριες σαν «στυμμένες λεμονόκουπες».

Απλήρωτοι για δύο μήνες είναι και οι εργάτες στην επιχείρηση ΤΟΠ ΕΛΕΜΕΝΤ, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση εργασίας, στην οποία συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Πλούσια συζήτηση έγινε και στη γαλλική βιομηχανία ΣΝΑΙΤΕΡ, που παράγει μετασχηματιστές και υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία των εξελίξεων, αφού η ΔΕΗ, που αποτελούσε για χρόνια το βασικό πελάτη του εργοστασίου, με τη μετατροπή της σε ΑΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας, πραγματοποιεί διεθνείς διαγωνισμούς και προμηθεύεται μετασχηματιστές από την ινδική αγορά.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων και κατάργηση δικαιωμάτων. Στις ομιλίες του ο Γ. Μαρίνος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Η επίθεση των καπιταλιστών, η κρίση και οι βαριές συνέπειες σε βάρος της εργατικής τάξης, η ανεργία που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καθοριστικούς τομείς που αφορούν την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία, οδηγούν σε ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα. Ο καπιταλισμός, αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχει βρωμίσει, γίνεται και θα γίνεται πιο επιθετικός και επικίνδυνος και αυτό το στοιχείο θα εκδηλώνεται στην πολιτική των διαχειριστών του, όπως αποδεικνύεται από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σκεφτείτε καλά τις προχθεσινές αποφάσεις της ΕΕ. Αποτελούν ένα μελετημένο σχέδιο δράσης των καπιταλιστών για να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, για να φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης, των ελλειμμάτων και του χρέους στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα.

Μισθοί πείνας και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τους οικονομικούς ομίλους της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας και άλλων κρατών, όπου οι μισθοί και τα μεροκάματα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ολα αυτά τα εργοστάσια, όλος αυτός ο πλούτος που υπάρχει γύρω μας είναι δημιούργημα της εργατικής τάξης, που έχει ιερή υποχρέωση να τον διεκδικήσει, οργανώνοντας τις δυνάμεις της, ενισχύοντας το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, αποδυναμώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλάζοντας ριζικά το συσχετισμό δύναμης.

Από τη θέση της στην παραγωγή, η εργατική τάξη έχει την κύρια ευθύνη για να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία με τη μικρή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που στενάζουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, κοινωνική συμμαχία σε γερές βάσεις, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη σκληρή σύγκρουση με σκοπό την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών.

Η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τις προϋποθέσεις για την αλλαγή της κατάστασης, για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό το κρίσιμο ζήτημα πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά, προχωρώντας μπροστά, ξεπερνώντας συνήθειες περασμένων χρόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ