Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
Ο κίνδυνος για τα χειρότερα υπαρκτός

Συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία με τις ευθύνες του κολοσσού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Tepco» και της ιαπωνικής κυβέρνησης να μην μπορούν να κρυφτούν, καθώς γίνεται όλο και πιο απτό ότι η αρχική προσπάθεια της εταιρείας είχε ως προτεραιότητα να περισωθούν οι αντιδραστήρες και οι εγκαταστάσεις της στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα 1 και όχι την προσπάθεια για να αποφευχθεί η ρύπανση από τη ραδιενέργεια.

Ετσι ανακοινώθηκε χτες, σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη, ότι πρόκειται να διοχετευτούν 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου στον αντιδραστήρα 1 για να αποτραπεί πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου, κίνηση που ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα ώστε να περιοριστεί η διαρροή ραδιενέργειας μετά τη σειρά εκρήξεων που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δύο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

Το άζωτο, ένα αδρανές αέριο, χρησιμοποιείται συχνά σε περιοχές αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου. Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι οι τεχνικοί της εταιρείας κατάφεραν να σταματήσουν τη διαρροή άκρως ραδιενεργού ύδατος το οποίο κατέληγε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, η εκούσια απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό 11.500 τόνων ελαφρώς ραδιενεργού ύδατος συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα χτες, μόλις 250 χλμ από το Τόκιο και τους 35 εκατομμύρια κατοίκους του, απειλώντας τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα με τεράστιες συνέπειες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταβάλει ένα εκατομμύριο γεν (8.260 ευρώ) ανά νοικοκυριό για να αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού και αφορά 8.000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 20χλμ από τον πυρηνικό σταθμό. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η «TEPCO» θα συνεισφέρει και στις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν για χιλιάδες παραγωγούς και αλιείς, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, όλα αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στην τεράστια καταστροφή που έχει προκληθεί, απόρροια της παράδοσης του νευραλγικού τομέα της ενέργειας στο κεφάλαιο από τις αστικές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ