Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Μεθοδεύσεις για την επιβολή των νέων ανατροπών

Κυβερνητικές συσκέψεις και ψευτοδιλήμματα, στο φόντο δημοσιευμάτων που προαναγγέλλουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Με αλλεπάλληλες υπουργικές συσκέψεις και διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, η κυβέρνηση καταρτίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2012 - 2014 και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζεται να παρουσιάσει με τη μορφή νομοσχεδίου στις 15 Απρίλη.

Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου - σκούπα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, γεγονός που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό δε φιλοδοξεί μόνο να εκβιάσει την επί της ουσίας συναίνεση της ΝΔ, οι ψήφοι της οποίας είναι αναγκαίες για να εγκριθεί το αντιδραστικό «πακέτο», αλλά να επιτεθεί με ψευτοδιλήμματα και στο λαό, ανασύροντας την καταστροφολογία, συνδεδεμένη με το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Διεκδικώντας μερίδιο στον αποπροσανατολισμό του λαού, η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της, Γ. Μιχελάκη, ζήτησε χτες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου«να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό», θέλοντας να δηλώσει αμέτοχη στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Χτες το μεσημέρι έγινε στη Βουλή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλου, και Επικρατείας, Χαρ. Παμπούκη, ενόψει, σύμφωνα με πληροφορίες, της προετοιμασίας της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά για το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη. Ανάλογη διάψευση έκανε αργότερα και ο Γ. Πεταλωτής. Σε κάθε περίπτωση, η αντιφατικότητα των διαρροών φανερώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, σε μια προσπάθεια να εκβιαστεί ο λαός και να πειθαρχήσει στα χειρότερα που του ετοιμάζουν κυβέρνηση - πλουτοκρατία - τρόικα και οι σύμμαχοί τους.

Συνάντηση με την τρόικα

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, έγινε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας. Από τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν με τα «τεχνικά κλιμάκια» μπήκε ζήτημα επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, τόσο για τα 22 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, όσο και για τις ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ για επιπλέον 50 δισ. ευρώ.

Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούνται για τις πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιες εταιρείες και φορείς με την παραπέρα καρατόμηση μισθών και δαπανών, με μαζικά λουκέτα ή συγχωνεύσεις και την «απομάκρυνση» εργαζομένων, καθώς προκρίνεται η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 10 «απομακρύνσεις».

Στα άμεσα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από φέτος και για ποσά που φτάνουν στα 1,8 δισ. ευρώ, πάνω σε αυτά που ήδη έχουν προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να συμπεριλάβουν και τα παρακάτω:

  • «Μετατάξεις» εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Κατάργηση του «μειωμένου» ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου.
  • Τσεκούρι στα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά).
  • Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
  • Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, ποτά).
  • Ανατιμήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων κ.α.
«Ζεσταίνουν» την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Οι συναντήσεις με την τρόικα και οι κυβερνητικές συσκέψεις γίνονται στο φόντο νέων δημοσιευμάτων που προαναγγέλλουν - και επί της ουσίας στρώνουν το δρόμο - την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», το οποίο αναπαράγει δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland», αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές τον επόμενο χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αύξηση του ελληνικού πακέτου δανειοδότησης θα ήταν πολιτικά αδύνατη και γι' αυτό χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Τα δημοσιεύματα των «Financial Times Deutschland» εμφανίζουν και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, γεγονός που διέψευσαν αργότερα χτες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Γ. Πεταλωτής.

Ανάλογη διάψευση επιχείρησε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμ. Αλταφάζ, λέγοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει υπόψη τις συζητήσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ολα τα παραπάνω θέματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει σήμερα, και του ΕΚΟΦΙΝ, την Παρασκευή και το Σάββατο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι Τρισέ και Βαν Ρομπάι αναμένονται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ