Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίκαιρη και αναγκαία η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Πορεία και εκδήλωση χτες στη Θεσσαλονίκη, για τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης στο βήμα της εκδήλωσης

MotionTeam

Ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης στο βήμα της εκδήλωσης
Με πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, όπου πραγματοποιήθηκε η λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκατοντάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ τίμησαν χτες τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΚΚΕ. Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Ο λαός δεν ξεχνά, τους αγωνιστές τιμά», οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες κατευθύνθηκαν προς το ερειπωμένο κτίριο της τότε Ασφάλειας, στα μπουντρούμια του οποίου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές. Εκεί μίλησε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία. Αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, ήταν επέμβαση στενά δεμένη με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Παράλληλα με το γύψο και τη φίμωση του λαού, η χούντα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια για να ξεζουμίσουν τον εθνικό μας πλούτο. Ολοκλήρωσε τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πυρηνικό προγεφύρωμα κατά των σοσιαλιστικών και των αραβικών χωρών. Ποτέ άλλοτε τα κέρδη των μονοπωλίων δεν είχαν φτάσει σε τέτοια ύψη, την ίδια ώρα που οι απολαβές και τα εισοδήματα των εργαζομένων κινούνταν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας».

Σημείωσε πως «το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πάλεψε για την ένταξη στον αντιδικτατορικό αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των δημοκρατών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, για την ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χιλιάδες κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος, χιλιάδες άλλοι δημοκράτες πέρασαν απίστευτες διώξεις και μαρτύρια για τους αγώνες τους, συνέβαλαν στην κατάρρευση της χούντας».

Από την πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας

MotionTeam

Από την πορεία προς το πρώην κτίριο της Ασφάλειας
Ο ομιλητής κατέληξε τονίζοντας: «Σήμερα 44 χρόνια μετά, οι εξελίξεις δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, αποδείχνουν ότι η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι επίκαιρη και αναγκαία, είναι βασικό κριτήριο της δράσης κάθε αγωνιστή.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, συνεχίζεται και εντείνεται η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση με στόχο το εισόδημα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να διασφαλιστούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και να τσακίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Μόνη δύναμη ικανή να τους σταματήσει είναι οι λαϊκοί αγώνες, που δεν πρέπει απλά να έχουν στόχο την υπεράσπιση των όποιων λαϊκών κατακτήσεων έχουν απομείνει, αλλά πρέπει να σημάνουν συνολική αντεπίθεση, με στόχο μια άλλη, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Η καλύτερη τιμή στους εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες αγωνιστές που μαρτύρησαν στα κρατητήρια της τότε Ασφάλειας, στους αγωνιστές που βρέθηκαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, είναι η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση του ταξικού λαϊκού κινήματος, η συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ