Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ

ΚΙΕΒΟ.--

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκε χτες από το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ και διάφορες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα αυτής της καταστροφής πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες, υπό το βάρος της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου μετά το σεισμό και το τσουνάμι προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και διαρροή ραδιενέργειας. Μαζί με το Τσέρνομπιλ, είναι η μόνη άλλη καταστροφή που έχει ταξινομηθεί στο επίπεδο 7, στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων.

Ηταν τα ξημερώματα της 26ης Απρίλη του 1986, εν μέσω της «περεστρόικας», όταν ο τέταρτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου εξερράγη, προκαλώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό σύννεφο σε όλη την περιοχή, το οποίο επηρέασε πέρα από το επίκεντρο και πολλές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και χώρες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησαν χτες συμβολική επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας και εντελώς υποκριτικά ανακοίνωσαν πως θα λάβουν μέτρα βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας, αλλά και αρωγής για τα περίπου 150.000 μέλη των συνεργείων που ανέλαβαν τον καθαρισμό του σταθμού του Τσέρνομπιλ μετά την έκρηξη. Τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας έχουν περικόψει πρόσφατα τις ειδικές παροχές για τα μέλη των συνεργείων καθαρισμού. Χτες, εξάλλου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μελών των συγκεκριμένων συνεργείων ενάντια σ' αυτές τις περικοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ