Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται σταδιακά οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις

Ανακοινώθηκε, χτες, από τη Ρώμη, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της Ομάδας Επαφής, η συμμετοχή ιταλικών βομβαρδιστικών στις επιδρομές

TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Ολοένα πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη η Ιταλία, που χθες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συμμετοχή βομβαρδιστικών της στις αεροπορικές επιδρομές, χωρίς, όμως, να γνωστοποιηθεί πότε θα αρχίσει να γίνεται αυτό. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανταποκρίνεται στο γαλλο-βρετανικό αίτημα για συμμετοχή περισσότερων αεροσκαφών στις επιδρομές, και προφανώς διόλου τυχαία αφού το ιταλικό κεφάλαιο (ΕΝΙ) έχει, ήδη, υπογράψει προνομιακές συμφωνίες με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη και θέλει να τις διασφαλίσει.

Για τους ίδιους λόγους, πιθανότατα, και η νέα σύνοδος της «Ομάδας Επαφής» θα φιλοξενηθεί, στις 5 Μάη, στη Ρώμη. Οπως έχει, ήδη,ανακοινωθεί στη σύνοδο θα εξεταστούν τρόποι «πώλησης του πετρελαίου της περιοχής της Κυρηναϊκής» που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μια εξέλιξη που θέτει τα θεμέλια μιας ενδεχόμενης διχοτόμησης της χώρας, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν χρήματα. Προς το παρόν, πάντως, λαμβάνουν «βοήθεια» από διαφόρους, με τελευταίο αρωγό το Κουβέιτ που τους χορήγησε 180 εκατομμύρια δολάρια. Στο «πλευρό» τους και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν που πίεσε, από τη Βεγγάζη, την προεδρία Ομπάμα «να εμπλακεί ενεργότερα, γιατί κάθε καθυστέρηση στο στρατιωτικό μέτωπο ευνοεί την αλ Κάιντα».

Ενώ αναμένονται τα ιταλικά αεροσκάφη, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator πραγματοποίησαν τα πρώτα τους πλήγματα στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν συστοιχίες πυραύλων σε Τρίπολη και Μιζράτα. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από άρνηση της χρήσης πυραύλων «Τόμαχοκ».

Σήμερα, αναμένεται στην Ουάσιγκτον για συζητήσεις για το «μέτωπο της Λιβύης» ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, ενώ οι Βρετανοί «όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για μια μακρά εμπλοκή».

Μαραθώνιος επαφών της ηγεσίας Καντάφι

Στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντέλ Ατι αλ Ομπάιντι, προκειμένου να συζητήσει, όπως ανακοινώθηκε από την Τρίπολη, τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής πρότασης της Αφρικανικής Ενωσης. Ο αλ Ομπάιντι φέρεται να ζήτησε έκτακτη σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης και να κάλεσε τη Ρωσία να πιέσει για έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξεταστούν και να καταδικαστούν «τα εγκλήματα των σταυροφόρων - εισβολέων».

Ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της λιβυκής ηγεσίας, υποστήριξε ότι η Τρίπολη βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία και με κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής με στόχο να προωθηθούν «οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες τους». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει την είδηση ότι η Τρίπολη κατάφερε να προμηθευτεί βενζίνη, παρά τις κυρώσεις, αξιοποιώντας τη Γενική Εθνική Εταιρεία Θαλασσίων Μεταφορών (που δε συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις) από ιταλικό διυλιστήριο και διά μέσου δύο τάνκερ στην Τυνησία. Την είδηση, πάντως, επιβεβαίωσαν οι ιταλικές εταιρείες.

Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση

Παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος Καντάφι ότι τερματίζουν οι δυνάμεις του τις επιχειρήσεις στη Μιζράτα, προκειμένου να αναλάβουν δράση (αρχικά διάλογο και στη συνέχεια μάχες) οι τοπικές φυλές, οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν και χθες κυρίως γύρω από το λιμάνι της πόλης. Μαρτυρίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αναφέρουν μια πόλη φάντασμα, όπου τα τελευταία 24ωρα βομβαρδίζονται και κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να καταμετρούνται περίπου 100 νεκροί μόνο τα τελευταία 24ωρα. Πλοία ναυλωμένα από το Διεθνή Μεταναστευτικό Οργανισμό και από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέφεραν και άλλους εγκλωβισμένους (μεταξύ αυτών και τραυματίες) σε Βεγγάζη και Τυνησία, ενώ σε 5.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται η ξένη «βοήθεια» (2011-08-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις (2011-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί (2011-05-21 00:00:00.0)
Αποφασίστηκε «ταμείο» αλλά όχι το πώς θα τροφοδοτηθεί (2011-05-06 00:00:00.0)
Επί τάπητος «χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης» για τους αντικαθεστωτικούς (2011-05-05 00:00:00.0)
Με αίτημα οικονομικής βοήθειας οι αντικαθεστωτικοί στη Ρώμη (2011-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ