Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ.--

Σε σειρά σκληρών δηλώσεων κατά της συριακής ηγεσίας την οποία «καλούν να τερματίσει τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών», καθώς και σε διαβεβαιώσεις των προθέσεών τους «για λήψη μέτρων» σε βάρος της Δαμασκού έχουν επιδοθεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ουάσιγκτον, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κανένα συγκεκριμένο βήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους διαδρόμους του ΟΗΕ κυκλοφόρησε, αργά χτες βράδυ, ένα σχέδιο ψηφίσματος από τις Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, το οποίο καταγγέλλει «τις δολοφονίες διαδηλωτών» και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής «ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες των δολοφονιών αυτών». Αμεσο τερματισμό της βίας ζήτησε και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον διέρρεαν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την υιοθέτηση «κυρώσεων» σε βάρος της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών, αλλά προς το παρόν ανακοινώθηκε απλώς ότι καλούνται όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι να αποφεύγουν τη Συρία, ενώ απομακρύνεται «λόγω της αστάθειας» όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας. Ανάλογες διαρροές υπήρχαν, χτες, και στο Λονδίνο, όπου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι «γίνονται επαφές με όλους τους συμμάχους» για το ζήτημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις στηρίζονται στις ελάχιστες πληροφορίες που έρχονται από το εσωτερικό της Συρίας και αμφιλεγόμενες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή αστικά ΜΜΕ.

Ο συριακός στρατός φέρεται με τανκς και αρκετούς στρατιώτες να έχει εισέλθει σε σειρά πόλεων, αρχής γενομένης από την Ντεράα στο νότο, «ανταποκρινόμενος, όπως υποστηρίζει, σε αίτημα των κατοίκων για αποκατάσταση της τάξης και εκδίωξη των ενόπλων συμμοριών που προκαλούν αναταραχή». Οι συριακές αρχές υποστήριξαν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και καταγγέλλει «ένοπλες συμμορίες ως υπεύθυνες».

Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές οι νεκροί μόνο των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους 160, κάτι που ανεβάζει τον κατάλογο των απωλειών από τις 15 Μάρτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις, στους 400.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ