Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποκριτική Διάσκεψη για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη η Διάσκεψη του ΟΗΕ με θέμα τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (LDC), στην οποία συμμετέχει και η ΕΕ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. Κυρίαρχο ζήτημα στην ατζέντα είναι τα κονδύλια που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας στις 48 χώρες που κατατάσσονται στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες και οι θέσεις των χωρών - δωρητών.

Στην έναρξη των εργασιών της πενθήμερης διάσκεψης ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε τη σημασία της συνέχειας του προγράμματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια στα 900 εκατομμύρια των κατοίκων που ζουν στις 48 φτωχότερες χώρες του πλανήτη, προκειμένου να εξασφαλισθεί «ευημερία και ειρήνη», ενισχύοντας το φιλάνθρωπο προφίλ της Τουρκίας, ως υποστηρικτή των αδυνάτων. Οι βλέψεις της Αγκυρας στρέφονται σαφώς στην πολιτική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης «φιλανθρωπίας» που θα αποταμιευθεί για τους μελλοντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ισχυροποίηση της θέσης της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ξεκίνησε το 1971 με 25 χώρες να θεωρούνται ως οι φτωχότερες, ενώ σήμερα φτάνουν τις 48, εκ των οποίων οι 33 είναι αφρικανικές, οι 14 ασιατικές, ενώ τη λίστα συμπληρώνει η Αϊτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην ομιλία του θα παρουσιάσει λεπτομερώς την κατάσταση, η οποία αποδεικνύει ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση συνεχώς διευρύνονται. Ομως αυτό μόνο τυχαία δε γίνεται, αλλά είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που καταληστεύει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη και, όταν δεν καταδικάζει στον θάνατο, οδηγεί στην ανέχεια εκατομμύρια ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ