Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ιράν και Υεμένη τα βασικά θέματα της ετήσιας συνόδου

ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΣΑΝΑ'Α.--

Το τέλμα της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης στην Υεμένη, καθώς και η όξυνση των σχέσεων με το Ιράν αναμένονταν να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της προγραμματισμένης ετήσιας συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που άρχιζε χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονταν οι επαφές και οι διαβουλεύσεις για την κάμψη της αντίδρασης του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, προκειμένου να συναινέσει στο σχέδιο που προτείνεται από το Συμβούλιο και προβλέπει να αποχωρήσει από την εξουσία με εγγυήσεις αμνηστίας για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Κατά τα άλλα, επί τάπητος επρόκειτο να τεθεί η στάση του Ιράν απέναντι στις ταραχές στο Μπαχρέιν, όπου η Τεχεράνη είχε ανοιχτά ταχθεί με τους σιίτες διαδηλωτές, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και καταδικάζοντας την παρέμβαση των άλλων χωρών του Συμβουλίου με αποστολή σαουδαραβικών στρατευμάτων και αστυνομικών από τα ΗΑΕ. Επίσης, τους τελευταίους μήνες, οι ηγεσίες του Μπαχρέιν αλλά και του Κουβέιτ έχουν υποστηρίξει ότι έχουν εξαρθρώσει από ένα, τουλάχιστον, δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Τεχεράνης.

Σε αυτά, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού του ιρανικού ΓΕΣ, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο αραβικός Κόλπος ανήκε και θα ανήκει για πάντα στο Ιράν», καθώς και η χθεσινή είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσχέρ άρχισε, σταδιακά, να μπαίνει σε λειτουργία υπό την επίβλεψη της ρωσικής εταιρείας (Atomstroyexport) που το κατασκεύασε. Πάντως, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν το Συμβούλιο επρόκειτο να λάβει κάποια απόφαση για το Ιράν ή όχι.

Στο περιθώριο των θεμάτων αυτών, τα τέσσερα μέλη (Σ. Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, ΗΑΕ) επρόκειτο να ψηφίσουν τυπικά υπέρ της έναρξης λειτουργίας ενός ταμείου βοήθειας, ύψους, αρχικώς, 20 δισ. δολαρίων, υπέρ των δύο άλλων μελών του Συμβουλίου, του Μπαχρέιν και του Ομάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ