Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
IAΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται η κοροϊδία του λαού

Αναγκαστική στροφή ...προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στο Τόκιο ενάντια στην κυβέρνηση, για το χειρισμό της πυρηνικής κρίσης
Από πρόσφατη διαμαρτυρία στο Τόκιο ενάντια στην κυβέρνηση, για το χειρισμό της πυρηνικής κρίσης
ΤΟΚΙΟ._ Σε μακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής αναγκάζεται η Ιαπωνία καθώς οι δραματικές συνέπειες της πυρηνικής κρίσης που εξελίσσεται στη Φουκουσίμα από το σεισμό της 11ης Μάρτη αυξάνουν τα προβλήματα για τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας, ΤΕPCO, αλλά και αναδεικνύουν την ανάγκη για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης του Τόκιο από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε χτες, έστω και αδρά, την προώθηση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μεσοπρόθεσμα από την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών (π.χ. αιολική, ηλιακή κλπ.), ώστε αυτές να αντικαταστήσουν τους δύο βασικούς ως τώρα πυλώνες ενέργειας στη χώρα: τους πυρηνικούς σταθμούς και τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο,φυσικό αέριο). Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές να καλύψει το 50% των αναγκών της Ιαπωνίας. Ο Καν μάλιστα σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλεί στον ιαπωνικό λαό η αδυναμία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση (δεδομένων των ευθυνών της σε εγκληματικές παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος) ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο ως το τέλος του χρόνου θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργική αποζημίωση και θα αμείβεται μόνο με τη βουλευτική...

Το ίδιο 24ωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕPCO, Μασατάκα Σιμίζου, ζήτησε και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών «βοήθεια» για τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα. Ο Σιμίζου εξέφρασε την «ετοιμότητα της εταιρείας να πάρει μέτρα που θα διασφαλίζουν την επαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος» ώστε να αποτραπούν νέες προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ειδικά για την πρωτεύουσα, Τόκιο. Πρόσθεσε πως έχουν αυξηθεί πολύ οι ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του κλεισίματος του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα και πως η εταιρεία έχει επιβαρυνθεί επιπλέον με περίπου 8,7 δισ. ευρώ...

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΤΕPCO ίσως έχουν επιπτώσεις όχι μόνον στην παροχή αποζημιώσεων που θα πρέπει να δώσει στους πληγέντες κατοίκους της Φουκουσίμα που έχασαν σπίτια, δουλειές και περιουσίες αλλά και στην επαρκή ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας. Αυτό είναι το απτό αποτέλεσμα της παράδοσης του νευραλγικού τομέα της ενέργειας στο κεφάλαιο.

Χτες, πάντως στο μακρύ κατάλογο των ζημιωμένων της ΤΕPCO μπήκαν και οι εργαζόμενοι, στους οποίους ανακοινώθηκε μείωση αποδοχών από 20 έως και 25%!

Στο μεταξύ, επιτράπηκε το περασμένο 24ωρο σε 100 χωρικούς της επαρχίας Καουαούτσι (απέχει 20 χλμ. από Φουκουσίμα) η δίωρη επιστροφή στα σπίτια που εγκατέλειψαν πριν δύομισι μήνες, για να πάρουν κάποια από τα προσωπικά τους αντικείμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία με ραδιενεργά στον Ειρηνικό (2013-09-03 00:00:00.0)
Δεν ελέγχονται οι διαρροές ραδιενεργού νερού (2013-08-24 00:00:00.0)
Αυξάνουν τις ποσότητες ραδιενεργού νερού στον ωκεανό... (2011-04-05 00:00:00.0)
Μακράς διάρκειας πυρηνικός εφιάλτης (2011-03-31 00:00:00.0)
Επικρίσεις για το χειρισμό της πυρηνικής κρίσης (2011-03-22 00:00:00.0)
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη (2011-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ