Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Καμία δικαιοσύνη στην τραγωδία της Μποπάλ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέα απόφαση που ευνοεί την αμερικανική εταιρεία «Dow Chemicals», που εξαγόρασε την «Union Carbide» («Γιούνιον Καρμπάιντ»), η οποία ευθύνεται για το μεγαλύτερο βιομηχανικό έγκλημα της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας, στην ινδική πόλη Μποπάλ, το 1984, σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, πήρε χτες το Ανώτατο Ινδικό Δικαστήριο. Εξαιτίας του δυστυχήματος, που ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε περισσότερους από 550.000.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκλεισε την υπόθεση αρνούμενο την προσφυγή που άσκησαν οι επιζήσαντες της τραγωδίας ενάντια στο φιάσκο της απόφασης του 2010, οπότε και οκτώ άτομα είχαν κριθεί ένοχα για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας. Σε αυτούς δε συγκαταλεγόταν ο τότε διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιντ», Γουόρεν Αντερσον. Οι ποινές - κοροϊδία σε όσους κρίθηκαν ένοχοι ήταν πρόστιμο 2.000 δολαρίων στον καθένα και διετής φυλάκιση, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη δε εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 10.000 δολαρίων. Ο Γ. Αντερσον φυσικά δε δικάστηκε ποτέ.

Χτες για ακόμα μία φορά το Ανώτατο Δικαστήριο έδειξε τη στήριξή του στην εταιρεία και όχι στα θύματα, απορρίπτοντας την έφεση, που ζητούσε βαρύτερες ποινές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ανθρώπων που υφίστανται μέχρι σήμερα τις συνέπειες της καταστροφής και εξακολουθούν να υποφέρουν από πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνος, θυρεοειδής, γενετικές ανωμαλίες και χρόνιος πυρετός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ