Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνεται η βίαιη καταστολή

ΣΑΝΑ'Α.--

Με ωμή βία απαντούν οι δυνάμεις καταστολής που παραμένουν πιστές στον Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ στη διογκούμενη λαϊκή οργή εξαιτίας της επίμονης άρνησής του να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις εγγυήσεις αμνηστίας που έχει λάβει. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, που, με ιδιαίτερη μαζικότητα, συγκλονίζουν σειρά από πόλεις, μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα, έχουν σκοτωθεί 19 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 230.

Τα σφοδρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σάνα'α, όπου ένοπλοι των δυνάμεων καταστολής άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους που πραγματοποιούσε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Εξίσου βίαιη ήταν η καταστολή και σε διαδηλώσεις στην Ταΐζ, αλλά και στην Μπάιντα όπου ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν διαδηλωτές που κατέβαζαν αφίσες του Σάλεχ.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση στη χώρα. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απηύθηνε έκκληση προς το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που έχει ήδη εκπονήσει ένα διαμεσολαβητικό σχέδιο αποκλιμάκωσης το οποίο έχει μπλοκάρει ο Σάλεχ, και προς τον Αραβικό Σύνδεσμο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ «να επέμβουν άμεσα για να σταματήσουν οι σφαγές των πολιτών». Γίνεται φανερό ότι τα σχέδια μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης μπαίνουν στο τραπέζι, αν και το καθεστώς Σάλεχ ήταν βασικός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών και δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν να απαλλαγούν από αυτόν δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει διάδοχη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ