Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τον προπηλακισμό αντιφασιστών βετεράνων

Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται οι ενέργειες των ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων, που με την ανοχή των αρχών της πόλης του Λβοφ, στις 9 Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, βεβήλωσαν τα βασικά σύμβολα της Νίκης, επιτέθηκαν στους βετεράνους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, έσκισαν και έκαψαν κόκκινες σημαίες, ποδοπάτησαν το στεφάνι, που προοριζόταν για την κατάθεση στο στρατιωτικό νεκροταφείο. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας ζήτησαν από τις αρχές της Ουκρανίας την άμεση τιμωρία των Ουκρανών εθνικιστών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι αυτά τα γεγονότα έγιναν σε μια χώρα, ο λαός της οποίας θυσίασε τη ζωή του κι είχε πολύτιμη συμβολή στην κατάκτηση της νίκης κατά του ναζισμού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες στερήσεις, και μαζί με τους άλλους λαούς της πρώην ΕΣΣΔ και των χωρών του αντιχιτλερικού συνασπισμού έσωσε τον κόσμο από τη φασιστική απειλή».

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ενέργειες των Ουκρανών εθνικιστών στο Λβοφ αποτελούν συνέπεια ενός «πολιτικού παιχνιδιού» και υπογράμμισε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το κακό μαζί με τη Ρωσία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΚΚΟυ) καταδίκασε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προβοκάτσια στο Λβοφ. Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο, δήλωσε πως οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις με τις ενέργειές τους τάχτηκαν κατά της ίδιας της Ουκρανίας, του λαού της. Οπως σημείωσε ο Σιμονένκο, τα επεισόδια αυτά εξευτέλισαν την Ουκρανία στα μάτια της παγκόσμιας κοινωνίας και κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο Γιούστσενκο ότι στα χρόνια του η Ουκρανία ακολούθησε το δρόμο του εκφασισμού της κοινωνίας.

Ο Σιμονένκο κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να πάρουν σοβαρά μέτρα κατά των οργανωτών των επεισοδίων μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς και να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την περιοχή του Λβοφ, όπου οι πρώην συνεργάτες των φασιστών, οι οποίοι πολεμούσαν μέσα στα στρατιωτικά σώματα των δωσίλογων (ΟΟΥΝ - ΟΥΠΑ), παίρνουν συμπληρωτική σύνταξη. «Είναι προδότες του σοβιετικού και ουκρανικού λαού και δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται», υπογράμμισε ο Σιμονένκο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ