Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ακηδεμόνευτο» συνδικαλιστικό κίνημα

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Για έναν ακηδεμόνευτο, άχρωμο και μακριά από παρατάξεις συνδικαλισμό, κάνει λόγο η πλειοψηφία της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Βοιωτίας και καλεί τους εργαζόμενους της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΜΑΡ» σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, ως δείγμα ότι δεν ακολουθούν ούτε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε το ΠΑΜΕ.

Ωστόσο:

1. Στα μέσα του Μάη, η συνδικαλιστική αυτή πλειοψηφία ανακοίνωσε την αυτοδιάλυση του κλαδικού συνδικάτου και τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό του εργοστασίου της «ΦΑΜΑΡ», που βρίσκεται στο 48ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας στον Αυλώνα και όχι του διπλανού εργοστασίου της «ΦΑΜΑΡ» στο 49ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας! Λες και οι εργαζόμενοι στο διπλανό εργοστάσιο έχουν άλλες ανάγκες, άλλα συμφέροντα... Κι αυτό σε μια συγκυρία που η εργοδοσία, η κυβέρνηση κι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνουν τα πάντα για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και το στήσιμο επιχειρησιακών σωματείων που οι εργοδότες θα τα έχουν στο χέρι. Αυτό συμφέρει και την εργοδοσία της «ΦΑΜΑΡ», η οποία μάλιστα συμμετέχει πάντοτε ως ισχυρή εταιρεία στη διαπραγματευτική ομάδα των φαρμακοβιομηχάνων για την ΣΣΕ με την Ομοσπονδία του Φαρμάκου.

2. Η ίδια πλειοψηφία δεν αντέδρασε καθόλου, όταν ανατέθηκαν οι γενικές αποθήκες της «ΦΑΜΑΡ» στη Θήβα και η καθαριότητα του εργοστασίου σε εργολαβίες.

3. Πρόκειται για ένα σωματείο, το οποίο συνδιαλέγεται με την εργοδοσία για καθετί, χωρίς καμία αγωνιστική και διεκδικητική δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απεργίες βγάζει μια ανακοίνωση χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο, που λέει, απλά, ότι θα συγκεντρωθούν στο Μουσείο επειδή είναι ανεξάρτητοι κι ακομμάτιστοι! Αλήθεια, ποια είναι η θέση αυτού του συνδικάτου για το φάρμακο; Πρέπει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των εταιρειών ή πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό; Γιατί μόνο με φάρμακο δημόσιο αγαθό και οι εργαζόμενοι του κλάδου θα μπορούν να δουλεύουν με δικαιώματα.

Τα παραπάνω φανερώνουν ότι και το συγκεκριμένο σωματείο κάθε άλλο παρά «ανεξάρτητο» και «ακηδεμόνευτο» είναι. Ισα ίσα, στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα και τα εργοδοτικά συμφέροντα, την πολυδιάσπαση του κλάδου, των εργαζομένων. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού δύο είναι τα τινά που θα ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα: `Η με τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας ή με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οσοι στηρίζουν τα δεύτερα, έχουν συμφέρον να παρουσιάζονται «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι», να κρύβουν ότι τα κόμματα, οι πολιτικές τους θέσεις, αντικειμενικά υπάρχουν και δρουν μέσα στην κοινωνία, άρα και στα συνδικάτα. Και πάνω απ' όλα να κρύβουν ποια κόμματα ευθύνονται για την αντιλαϊκή λαίλαπα. Να κρύβουν ποια συνδικάτα παζαρεύουν και βάζουν πλάτη στο πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων και ποια πρωτοστατούν στη δράση, ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιούν τις ανάγκες τους και τη δύναμή τους ως τάξη.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ