Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αντεγκλήσεις για να κρυφτεί η συνευθύνη

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Εναν ακόμα ψευτοκαυγά, με στόχο να συγκαλυφθεί η συνενοχή τους στο χρηματισμό από την «Ζήμενς» και στο κουκούλωμα του υπαρκτού σκανδάλου, προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ εισηγείται την παραπομπή σε προανακριτική δύο πρώην υπουργών της ΝΔ (Γ. Αλογοσκούφης, Χ. Μαρκογιαννάκης), ενώ για τους Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη ισχυρίζεται ότι τα αδικήματα είτε παραγράφηκαν, είτε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Για τον Γ. Αλογοσκούφη, στην πρόταση για παραπομπή αναφέρεται ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, γιατί ως υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος του Δημοσίου και κύριος μέτοχος του ΟΤΕ, άσκησε πλημμελή έλεγχο στον Οργανισμό για την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας 8002 με την «Ζήμενς» και δεν απαίτησε τις νόμιμες αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Ελληνικό Δημόσιο. Οσον αφορά τον Χ. Μαρκογιαννάκη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του καταλογίζουν ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, αφού προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για παραγγελίες υποσυστημάτων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων «C4I» τα οποία δε λειτούργησαν ποτέ.

Σχετικά με τους Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη, αναφέρεται ότι προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Για την παθητική δωροδοκία (αφορά την περίοδο 1997-99), η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι έχει παραγραφεί και η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα. Ομως για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, αναφέρουν ότι αυτό δεν υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και έτσι θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση η τακτική δικαιοσύνη. Οπως είναι γνωστό, κατά του Τ. Μαντέλη έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για το παραπάνω αδίκημα.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «άθλιο κομματισμό του ΠΑΣΟΚ» και «επιχείρηση συγκάλυψης που προκαλεί την κοινωνία» και στόχο έχει «να μετατρέψει το πράσινο σκάνδαλο της "Ζήμενς" σε δήθεν σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής και, εφόσον ψηφιστεί, θα παραπεμφθεί σε τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κάνει τον νομικό έλεγχο και μέσα σε 15 μέρες θα αξιολογήσει τη βασιμότητα των κατηγοριών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου και από τις αρχές Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ