Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεσηκωμός για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 10 το πρωί στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, προγραμματίζουν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Σε πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ καλούν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλαν παράσταση διαμαρτυρίας για αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και αγωνιστική επιφυλακή για νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τα Σωματεία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, Εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΠΟΣΕΜ) και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και καλούν όλα τα σωματεία να δώσουν τη μάχη για τα ΒΑΕ και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Να διεκδικήσουν να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να ενταχθούν και οι νέοι κλάδοι που επιβάλλεται στο καθεστώς αυτό.

Στοχεύουν όλους τους εργαζόμενους

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Θ. Κυριακίδης (Χημικές Βιομηχανίες) προειδοποίησε ότι η λίστα είναι ανοιχτή για νέες εξαιρέσεις επαγγελμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά τα επόμενα χρόνια κανένας εργαζόμενος δε θα γλιτώσει. Τόνισε ότι η σωτηρία των ΒΑΕ αποτελεί τη σωτηρία για την επιβίωση των εργατών. Και κατήγγειλε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμφώνησε με την ανάγκη περικοπών και έκατσε στο τραπέζι του διαλόγου για την καρατόμησή τους.

Η Ε. Σωτηριάδου (Επισιτισμός - Τουρισμός) και η Ε. Παυλίδου (Καθαρίστριες) κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δίνει νέα δωράκια στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και στους μεγαλοεργολάβους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από την ανάληψη των υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας σε δεκάδες οργανισμούς. Αφού εξαιρεί από τα ΒΑΕ τους σερβιτόρους και τους ψήστες, που απασχολούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες και δουλεύουν ατελείωτα ωράρια με έντονη σωματική καταπόνηση (ορθοστασία, βάρος, υψηλές θερμοκρασίες) και τις καθαρίστριες που δεν είναι πλήρους απασχόλησης, την πλειοψηφία δηλαδή των καθαριστριών και καμαριέρων που καθημερινά τσακίζονται με τα χημικά και τις σκόνες για να καθαρίσουν τις βρωμιές.

Η Σ. Καλαντίδου (Εμποροϋπάλληλοι), βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι ταμίες των πολυδύναμων σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν έντονα μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά στη λίστα πρέπει να ενταχθούν και οι αποθηκάριοι και όσοι εργάζονται στα ψυγεία σε συνθήκες με μείον 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο Αλέκος Τσουραλάκης (Δασεργάτες) χαρακτήρισε έγκλημα την εξαίρεση των δασεργατών, που δουλεύουν στα καμένα δάση για τα αντιπλημμυρικά έργα με 40-41 βαθμούς Κελσίου, μέσα στις στάχτες. Πρόσθεσε πως οι δασεργάτες δουλεύουν 10 ώρες τη μέρα το αλυσοπρίονο, φορτώνουν κορμούς δένδρων 80 και 100 κιλών και υπόκεινται σε φοβερή σωματική καταπόνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ