Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μόνιμα «κλειστές» 100 κλίνες στη 10ετία

Αποτελούν το 15,6% του συνόλου των κλινών. Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησαν σε προσλήψεις νοσηλευτών με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να μένουν «κλειστές» -τουλάχιστον- 100 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) την τελευταία δεκαετία. Ετσι από το 2000 μόνιμη επωδός των υπομνημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) ήταν «να "ανοίξουν" οι 100 "κλειστές" κλίνες».

Σήμερα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, είναι κλειστές 106 κλίνες, δηλαδή 15,6% των 681 κλινών που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Στις τραγικές ελλείψεις έρχονται να προστεθούν και τα επικίνδυνα παιγνίδια της κυβέρνησης στα πλαίσια των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε αναπτυγμένες 956 κλίνες -αντί των 681- και με «πληρότητα 75% πανελλαδικά και 80% στην Αθήνα, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ των ασθενών εκείνων που χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ» όπως υπογράμμιζε η ΕΕΕΘ σε ανοιχτή επιστολή της (7/7/2011). «Ειδικά, τόνιζε η ΕΕΕΘ, στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι δημόσιες ΜΕΘ είναι μόνιμα υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ασθενών να νοσηλεύεται σε ιδιωτικές ΜΕΘ, με κόστος δυσβάσταχτο για τις οικογένειές τους».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (21/7/2011) όταν τέθηκε από τους δημοσιογράφους το θέμα των κλειστών κλινών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «αυτές οι 900 περίπου κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ πρέπει να αναπτυχθούν και να αυξηθούν στις 1.000».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ