Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Καίνε» η αποκατάσταση και το ασφαλιστικό

Η πορεία των κατασκευών ανοικοδόμησης της πόλης, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτέμβρη 1999, αποτελεί μια από τις κύριες ανησυχίες των εργαζομένων σεισμόπληκτων της Ν. Φιλαδέλφειας. Ανησυχία που έρχεται να προστεθεί στα οξυνόμενα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, και αφορούν στο συνταξιοδοτικό, τους μισθούς πείνας, την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερο φόρτο δουλιάς.

Τις ανησυχίες αυτές μοιράστηκαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας με τους συμβούλους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Σπύρο Χαλβατζή και Χάρη Παπαμάργαρη, σε περιοδεία που πραγματοποίησαν στους χώρους δουλιάς. Οι σύμβουλοι της ΝΑΣ επισκέφτηκαν τους εργαζόμενους στο πράσινο, την καθαριότητα και στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.

Η συζήτηση ανέδειξε την έντονη ανησυχία για το κατά πόσο οι νέες κατασκευές σπιτιών πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, η οποία ενισχύεται από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των διαφόρων επιδοτήσεων προς τους πληγέντες. Τη σχετική γραφειοκρατία που επικρατεί παραδέχτηκε και ο κ. Λιοντίρης, από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τον οποίο επισκέφτηκαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το ΤΑΣ Νέας Φιλαδέλφειας καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 18 δήμους. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης, ο δήμαρχος, Π. Γρετζελιάς, με τον οποίο συναντήθηκαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, ισχυρίστηκε πως μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμες οι εργατικές κατοικίες.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι πραγματικά δεν ξέρουν αν θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες απορίες και παρεμβάσεις τους αφορούσαν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Εξηγώντας τις κυβερνητικές προθέσεις, ο Χ. Παπαμάργαρης σημείωσε προς τους εργαζόμενους: «Κοιτάνε πώς θα βολέψουν τον Κοντομηνά και την Ιντεραμέρικαν. Θέλουν να εκχωρήσουν την ασφάλιση στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Ταυτόχρονα - υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής σχολιάζοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον - «οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνώντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ