Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Παραγκωνίζει προκλητικά τις συλλογικές συμβάσεις

Με πρόσχημα τη μείωση δαπανών, η διοίκηση προωθεί μισθολογικές περικοπές και πριμ σε «ημέτερους»

Αποφάσεις για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΤΕ, όχι μόνο ερήμην των συνδικάτων, αλλά και στο πλαίσιο υπονόμευσης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέλει να πάρει η διοίκηση του Οργανισμού. Με τις πλάτες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που σιωπούν μπροστά σε αυτές τις προκλητικές για τους εργαζόμενους ενέργειες, η διοίκηση θέλει σήμερα να καταλήξει σε μισθολογικές περικοπές και χορηγήσεις πριμ σε «ημετέρους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ν. Μανασής θα εισηγηθεί θέματα που έχουν να κάνουν με «τη μείωση δαπανών λειτουργίας ΟΤΕ». Συγκεκριμένα, περικοπές σε υπερωρίες και τις αποζημιώσεις για μετακινήσεις εργαζομένων εκτός έδρας.

Ακόμα, με το σκεπτικό ότι «το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αύξησης μισθού θα πρέπει να συνδεθεί με τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού», εισηγείται την καθιέρωση ενός «15ου μισθού» για τους εργαζομένους, μόνο «εφόσον επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του Οργανισμού.» Κατά την εισήγηση της διοίκησης, «στην περίπτωση αυτή, θα καταργηθούν έκτακτες παροχές και πριμ και στο τέλος του χρόνου θα δοθεί πρόσθετη αμοιβή μόνο σε αυτούς που συνεισέφεραν περισσότερο στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων».

Δηλαδή, η διοίκηση θα αποφασίζει τι πρέπει να γίνει κάθε χρόνο, η διοίκηση θα κρίνει στο τέλος του χρόνου αν ο στόχος επιτεύχθηκε και αν ναι, τότε μόνο θα δίνει κάποια χρήματα στους εργαζόμενους. Και επιπλέον, η ίδια θα κρίνει ποιους θα πριμοδοτεί επιπρόσθετα ως ανταμοιβή για παραπέρα προσφορά έργου.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο προσανατολισμός της διοίκησης για χορήγηση αυξήσεων στους εργαζομένους στο ύψος του αναμενόμενου για το 2001 πληθωρισμού.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΟΤΕ, τέτοια ζητήματα ρυθμίζονται μόνο με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που συνυπογράφονται από εργοδότη και εργαζομένους, κατόπιν διαπραγματεύσεων. Χαρακτηρίζουν δε την ενέργεια της διοίκησης να αποφασίζει μόνη της, ετσιθελική, αυταρχική, πρωτοφανή και παράνομη.

Μιλώντας στο «Ρ», στελέχη της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ καταδικάζουν τις κινήσεις της διοίκησης και υπογραμμίζουν ότι προκλητικά παραγκωνίζει τις διαδικασίες κατάρτισης των ΣΣΕ, την ίδια ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Σύμβασης του 2001.

Παράλληλα, καταγγέλλουν και τη στάση της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Εργαζομένων - ΟΤΕ, που ενώ από την προηγούμενη Τρίτη είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της διοίκησης να συζητήσει ερήμην των εργαζομένων για τόσο σημαντικά ζητήματα, δεν προχώρησε σε καμία, έστω και τυπική, κίνηση διαμαρτυρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις (2006-10-11 00:00:00.0)
Υπέγραψε τις αντεργατικές ανατροπές (2005-02-24 00:00:00.0)
«Ψαλιδίζουν» το εισόδημα των εργαζόμενων (2001-07-05 00:00:00.0)
Πολύπλευρες συνέπειες (2001-04-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα (1997-03-27 00:00:00.0)
Διάλογος με τους εργαζόμενους (1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ