Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολύπλευρες συνέπειες

Οι διοικήσεις του Οργανισμού, ακολουθώντας τα πρότυπα του εξωτερικού, εφαρμόζουν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» (ή πρόωρης συνταξιοδότησης), με τα οποία ο ΟΤΕ απογυμνώνεται από έμπειρο προσωπικό, ικανό να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα, εφόσον τα κενά δεν αναπληρώνονται με προσλήψεις μονίμων και καταρτισμένων εργαζομένων.

Δήθεν καλύπτονται με προσλήψεις εκτάκτων, ωρομισθίων, ημιαπασχολούμενων. Δηλαδή, με φθηνό μισθολογικά και άπειρο προσωπικό, που μέχρι να μάθει τη δουλιά από τους «παλιούς», λήγει η ολιγόμηνη σύμβασή του και συνήθως φεύγει, καθώς δεν ανανεώνεται. Η επακόλουθη εντατικοποίηση της εργασίας επιβαρύνει τους διαρκώς μειούμενους μονίμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στελέχη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ» υπογραμμίζουν ότι οι περισσότεροι έκτακτοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι θέσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν, αντίθετα πάντα θα υφίστανται ανάγκες σε προσωπικό για να καλυφθούν. Κωδικοποιούν ότι οι ανάγκες απασχόλησης μόνιμου προσωπικού στον ΟΤΕ συνεχώς αυξάνονται, λόγω: Της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων. Της επέκτασης διεθνών δικτύων επικοινωνίας. Των νέων οικονομικών και τεχνολογικών προοπτικών του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραπέμπουν σε συχνές εισηγήσεις και αιτήματα, ακόμα και προϊσταμένων του ΟΤΕ για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Αλλωστε και ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ αναφέρουν ότι μόνο με μονιμοποίηση προσωπικού, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ιδιαιτέρως των θέσεων, που απαιτούν εξειδίκευση και εμπειρία.

Στον αφορισμό περί τεχνολογικής προόδου που «σώνει και ντε» καταργεί θέσεις εργασίας, στελέχη της ΕΣΚ απαντούν: «Οσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δεδομένου ότι οι ανάγκες της κοινωνίας για πληροφόρηση και εξυπηρέτηση με ανθρώπινη, διά ζώσης επικοινωνία, θα αυξάνονται και θα είναι πολύ απαραίτητες».

Παράλληλα, οι αποχωρήσεις μονίμων και οι προσλήψεις ημιαπασχολούμενων εκτάκτων οδηγούν σε χρεοκοπία το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού - ΟΤΕ. Το ΤΑΠ - ΟΤΕ όρισε τις εισφορές των εργαζομένων σε σχέση με τον αριθμό τους και τις συντάξεις που χορηγεί. Μειώνοντας συνεχώς το προσωπικό, μειώνονται και οι εισφορές, ενώ αυξάνονται οι συντάξεις. Ετσι, το Ταμείο από την παλαιότερη σχέση τρεις εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, έφτασε σήμερα στη σχέση 0,9 προς 1. Είναι περισσότεροι οι συνταξιούχοι, από τους εργαζόμενους. To ΤΑΠ - ΟΤΕ έχει πλέον ετήσιο έλλειμμα 40 δισ. δρχ. και το 2008 αναμένεται να φτάσει στα 200 δισ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κράχτης για επενδυτές η «εθελούσια»(2006-10-15 00:00:00.0)
Τα δίνουν όλα για την «εθελούσια»(2005-10-14 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο(2005-05-29 00:00:00.0)
Να αντισταθούμε στις ανατροπές(2005-03-01 00:00:00.0)
Συστηματική και σχεδιασμένη η απαξίωσή του(2004-03-04 00:00:00.0)
Καθυστερήσεις στις συντάξεις ελέω κυβέρνησης(2001-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ