Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ενεργά στον αγώνα για τα προβλήματα των μεταναστών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων στη Σουηδία

Στο Καλμάρ της Σουηδίας πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μάρτη το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ) που σημείωσε επιτυχία. Οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπου η ΑΣΕΜ (παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) πήρε 4 έδρες, η ΠΑΚΜΕ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ) 4 έδρες, η ΔΑΚΕΣ (της ΝΔ) 2 έδρες, η ΕΑΣ (του ΣΥΝ) 2 έδρες και μια έδρα πήρε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης θίχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες μετανάστες, τα οποία δεν είναι διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι αλλοδαποί, αλλά και οι Σουηδοί εργάτες και οξύνονται λόγω της ενσωμάτωσης της Σουηδίας στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Το πρώτο ζήτημα που αναφέρθηκε είναι ότι από την περίοδο που μπήκε η Σουηδία στην ΕΕ, οι Ελληνες και άλλοι αλλοδαποί εργάτες, δίπλα στα λαϊκά στρώματα της Σουηδίας, άρχισαν να γεύονται τις φοβερές συνέπειες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη τάση ιδιωτικοποιήσεων, με αποτέλεσμα τις απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων και ιδιαιτέρα αλλοδαπών. Για παράδειγμα, στις 26 Μάρτη η «Ερικσον», από δυο εργοστάσιά της στη Στοκχόλμη που αριθμούσαν 4.900 εργάτες, απέλυσε τους 2.600.

Επίσης, σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ανάπτυξη του ρατσισμού στη Σουηδία (αποτελεί από τις πρώτες χώρες ανάπτυξης του ρατσισμού στην Ευρώπη). Κατ' αυτή την έννοια, οι Ελληνες εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η ΑΣΕΜ (παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ), στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, θεωρεί πρώτιστο καθήκον την ενεργοποίηση των εργαζόμενων στη Σουηδία ενάντια σ' αυτές τις συνέπειες από την ΕΕ, μέσα από τα συνδικάτα και το μαζικό κίνημα που έχει απενεργοποιήσει η σοσιαλδημοκρατία. Επίσης, στις 24-25 Μάρτη, διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο σουηδικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Στοκχόλμης γνώρισε για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων του την αντίδραση των κατασταλτικών μηχανισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.

Κάλεσμα αγώνα στους μετανάστες από το ΚΚΕ

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο δήμαρχος της πόλης, διαβάστηκε χαιρετιστήριο του προέδρου της Σουηδικής Βουλής, ενώ έγιναν και χαιρετισμοί από εκπροσώπους κομμάτων από την Ελλάδα, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου της ΟΕΣΚΣ ο Κ. Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. «Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων μάς θύμισαν τις δεκαετίες του '50 και του '60, που περιδιάβαιναν τους μετανάστες και τους υπόσχονταν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης ονόμαζαν "ευλογία θεού" τη μετανάστευση, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους ικανούς Ελληνες και Ελληνίδες βορά στην εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου» είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο Κ. Βουλγαρόπουλος και συνέχισε: «Σήμερα καμαρώνουν που γέμισε και η Ελλάδα με πάνω από 800.000 αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι δοκιμάζουν μια ανελέητη εκμετάλλευση, κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες και διωγμούς. Την ίδια στιγμή προπαγανδίζουν την επιτυχία των "εθνικών τους στόχων" στην ΟΝΕ και την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με την υπόδειξη της ΕΕ και τη βοήθεια των κομμάτων που συμφωνούν μαζί της, προχωράει στην αφαίρεση των βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης, «αυξάνοντας την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, σπέρνοντας την αβεβαιότητα και την απόγνωση στο λαό και ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες», ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σχέδια της κυβέρνησης για τον «τρομονόμο», την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για το χτύπημα του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Στη συνέχεια, ο Κ. Βουλγαρόπουλος αναφέρθηκε στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού και γενικότερα την εγκληματική δράση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, καταλογίζοντας και στην ελληνική κυβέρνηση τις σοβαρές ευθύνες της. Κλείνοντας τόνισε πως ο ελληνικός λαός και η νεολαία της πατρίδας μας, με τους αγώνες τους, θα χαλάσουν αυτά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και σ' αυτή την κατεύθυνση κάλεσε να αγωνιστούν και οι Ελληνες της Σουηδίας μέσα από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα. Τους κάλεσε να αγωνιστούν μαζί με τους Σουηδούς και τους εργάτες των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να μην περάσει το ξερίζωμα των κατακτήσεων των εργαζομένων, για μια καλύτερη και αξιοπρεπή κοινωνικο-οικονομική ζωή, ειρήνη, δημοκρατία και προκοπή.

Οι στόχοι της ΑΣΕΜ

Σε ό,τι αφορά τους στόχους που θέτει η ΑΣΕΜ και μετά το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, επιγραμματικά αναφέρουμε:

  • Ανάπτυξη της συνεργασίας και της στενής επαφής και ενίσχυσης των κοινοτήτων από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.
  • Στροφή προς την ελληνική νεολαία και την ολόπλευρη βοήθειά της για την ανάπτυξή της, τοπικά και πανσουηδικά, στη βάση των δικών της ενδιαφερόντων.
  • Προσπάθεια για αρμονική ενσωμάτωση στη σουηδική κοινωνία, με τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.
  • Ανοιχτό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.
  • Πληροφόρηση για τις επιπτώσεις από το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων.
  • Ενίσχυση των γυναικείων επιτροπών στις κοινότητες, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των εθνικοτοπικών συλλόγων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και των ΚΑΠΗ.
  • Διεκδίκηση του δικαιώματος να μπορεί ο ελληνισμός να έχει τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης.
  • Απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση λύση στο θέμα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στη χώρα παραμονής.
  • Απορρίπτει τη δραστηριότητα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και απαιτεί ένα ΣΑΕ που θα εκπροσωπεί τις υπαρκτές οργανώσεις των αποδήμων και θα ασχολείται με τα πραγματικά τους προβλήματα (το σημερινό ΣΑΕ έχει μετεξελιχθεί σε όργανο της κυβέρνησης και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου).

Η παράταξη ΑΣΕΜ μέσα από την Ομοσπονδία απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του Συντονιστικού Οργάνου Ελληνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης (ΣΟΕΟΚ) και την ενίσχυσή του από την ελληνική πολιτεία. Επίσης απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση μια ισότιμη και πιο δίκαιη φορολογία των Ελλήνων απόδημων στην πατρίδα. Τέλος, απαιτεί τη λύση χρόνιων προβλημάτων, κληρονομικών και άλλων.

Επίσης η ΑΣΕΜ και οι Ελληνες της Σουηδίας ανησυχούν βαθύτατα και καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και αγωνίζονται δίπλα στο σουηδικό φιλειρηνικό κίνημα για την ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο. Σημειώνουμε ότι η ΑΣΕΜ κατέθεσε στο Συνέδριο ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που συνέχιζε με άλλες μορφές στην ΠΓΔΜ, για το οποίο η ΠΑΚΜΕ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ) έκανε ό,τι μπορούσε και τελικά δεν πέρασε το ψήφισμα αυτό.


Α.Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη για βαθιές θεσμικές αλλαγές(2009-12-11 00:00:00.0)
Προεκλογική πασαρέλα...(2003-12-12 00:00:00.0)
Κουβέντα για τα προβλήματα των νέων μεταναστών(1998-04-22 00:00:00.0)
Μακριά από τα προβλήματα μεταναστών και αποδήμων(1998-01-01 00:00:00.0)
Συνέχεια αποκλεισμών και μαγειρεμάτων(1997-12-04 00:00:00.0)
ΤνΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ(1996-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ