Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κουβέντα για τα προβλήματα των νέων μεταναστών

Συνέδριο μίσους και αποπροσανατολισμού, καλλιέργειας του ευρωπαϊκού μονόδρομου, μακριά από κάθε αναφορά σε προβλήματα και λύσεις για τους νέους μετανάστες ήταν το συνέδριο, όπως καταγγέλλει ένας από τους εκλεγμένους συνέδρους από την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας

Συνέδριο μίσους και αποπροσανατολισμού, καλλιέργειας του ευρωπαϊκού μονόδρομου, μακριά από κάθε αναφορά σε προβλήματα και λύσεις για τους νέους μετανάστες, ήταν το Α Συνέδριο Νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού Ευρώπης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 10 - 11 - 12 Απρίλη. Αυτό καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο Μενέλαος Γρηγοριάδης, ένας από τους λίγους εκλεγμένους συνέδρους από την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας, που συμμετείχαν στο συνέδριο - παρωδία.

Οπως καταγγέλλει, σκοπός του συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου - "γλάστρας", σαν πρόφαση αγωνίας του Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απόδημη νεολαία της Ευρώπης. Ομως από την αρχή των διαδικασιών φάνηκε ότι πρόθεση του συνεδρίου και της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή του σε χειροκροτητή της πολιτικής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των "συνέδρων" διορίστηκε, με φωτεινή εξαίρεση τους αντιπροσώπους από τη Σουηδία, που εκλέχτηκαν από την ομοσπονδία της νεολαίας τους.

Στήθηκε έτσι το σκηνικό, ώστε να διεξαχθεί ένα συνέδριο - παρωδία, όπου έλειπαν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες. Ετσι, επιλέχθηκε και το θέμα: "Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος σύνορα της ενωμένης Ευρώπης", από το ΣΑΕ της περιφέρειας Ευρώπης και την κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και σειρά άλλων κυβερνητικών παραγόντων (υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος Νεάπολης). Παρέλασαν σειρά ομιλητών όπως στρατιωτικούς - καθηγητές- κυβερνητικούς συμβουλάτορες για μια εκτεταμένη ανάλυση γύρω από τα προβλήματα με τη γείτονα χώρα Τουρκία, έχοντας μοναδικό προσανατολισμό την καλλιέργεια μίσους απέναντι στους "κακούς" Τούρκους, κλείνοντας σε κάθε χρόνο τη λέξη "υποταγή" και "βοήθεια", που πρέπει να αποδεχτούμε από τις μεγάλες δυνάμεις, για να λύσουμε το πρόβλημα.

Οι διοργανωτές, μάλιστα, φρόντισαν να δώσουν στους συνέδρους το ρόλο του καλού ακροατή γι' αυτό δεν έδωσαν, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, το λόγο στους νέους που ήρθαν απ' όλη την Ευρώπη. Ετσι με διορισμένο ακροατήριο και βομβαρδισμό αναλύσεων από "εγκεφάλους" για τα Ελληνοτουρκικά δεν έγινε καμιά αναφορά για τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως της ανεργίας, της παιδείας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την προοπτική του επαναπατρισμού και τι μέλλον μπορούν να έχουν στην πατρίδα μας.

"Πώς είναι δυνατόν να ανοιχτεί ζήτημα εκπαίδευσης για τα παιδιά των μεταναστών όταν στην πατρίδα, αυτή αποτελεί αγαθό για λίγους και ξεπουλιέται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς θα συζητάς για πολιτική απασχόλησης όταν στη χώρα σου το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι σε τεράστια και εκρηκτικά επίπεδα, όταν αποδέχεσαι την πολιτική της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ, όπου ισχύει για όλη την Ευρώπη, δίνοντας νέα κέρδη στις πολυεθνικές, όταν οργανώνεις "σαφάρι" για τους οικονομικούς μετανάστες Αλβανούς, Ιρακινούς και άλλους", καταγγέλλει ο Μ. Γρηγοριάδης.

Υπήρξε μάλιστα, και η μεθόδευση με κομματικές (γαλαζοπράσινες) λίστες ανάμεσα στους συνέδρους για την εκλογή εφταμελούς, όπως ήταν το πρόγραμμα, στην αρχή και αργότερα του εννιαμελούς συμβουλευτικού οργάνου, για να βολεύουν καλύτερα οι συσχετισμοί. "Επρεπε πάση θυσία να αποκλείσουν από το όργανο τους "ανεπιθύμητους" που μπορεί να διαταράξουν την εκσυγχρονιστική ηρεμία ΣΑΕ και κυβέρνησης", επισημαίνει ο Μ. Γρηγοριάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ