Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αντιθέσεις θα τον "φάνε"

Είκοσι μόνο εταιρίες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο - ανάμεσά τους 7 τράπεζες, η ΑΓΕΤ - "Ηρακλής", που ανήκε στο δημόσιο και πουλήθηκε στους Ιταλούς και η "Ιντρακόμ" του Σ. Κόκκαλη - θα έχουν, το 1998, κέρδη ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών! Να πού πάει το χρήμα. Ολος, σχεδόν, ο πλούτος που παράγουν οι Ελληνες εργαζόμενοι, συγκεντρώνεται στο τραπεζικό κεφάλαιο και στις τσέπες μιας "δράκας" καπιταλιστών - Ελλήνων και ξένων - που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Για όλους τους άλλους - τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμπορους, τους συνταξιούχους - μένουν μερικές δραχμούλες κι αυτές υποτιμημένες, να τις μοιραστούν και να ζήσουν.

Κάποιοι, "Ηρακλείς του εκσυγχρονισμού", θα ισχυριστούν ότι η κερδοφορία των μεγαλοκαπιταλιστών λειτουργεί σαν "αιμοδότης της οικονομίας". Ουδέν ψευδέστερον. Τα υπερκέρδη αυτά δεν πάνε ούτε για νέες παραγωγικές επενδύσεις, ούτε για την αύξηση της απασχόλησης, ούτε για την ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος. Συγκεντρώνονται στις τράπεζες και χρησιμοποιούνται για την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων των καπιταλιστών εκτός Ελλάδας. Ετσι βλέπουμε την "εξίσωση" να "λύνεται" με αντιστρόφως ανάλογα ποσά: η αύξηση των κερδών φέρει τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, την ανεργία, τη φτώχεια.

Για να συγκεντρωθεί ο οικονομικός πλούτος της Ελλάδας στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας, εργάζονται πυρετωδώς οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση Σημίτη λειτουργεί ως "κρατικός μάνατζμεν" των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι υπουργοί της, στην ουσία, αποτελούν το πολιτικό προσωπικό - και, μάλιστα, υψηλής "εκσυγχρονιστικής" ειδίκευσης - των μεγαλοκαπιταλιστών.

Φροντίζουν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η οικονομία, η αγορά, η εργασία, η κρατική λειτουργία να τίθενται στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. Λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του εργατικού εισοδήματος, για την καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, για τη φοροαπαλλαγή των ισχυρών του χρήματος, για την"αφυδάτωση" και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη συρρίκνωση των αγροτικών νοικοκυριών και την παράδοση της γης σε εταιρίες, για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ για την ποδηγέτηση και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Οι κυβερνώντες, για να κρύψουν την ουσία του ρόλου τους, ως πολιτικών υπαλλήλων του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρούν, μέσω του προπαγανδιστικού μηχανισμού που διαθέτουν, να αποπροσανατολίσουν το λαό, προβάλλοντας την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, ως "νέα μεγάλη ιδέα του έθνους" και καλούν τους Ελληνες εργαζόμενους σε συνεχείς θυσίες, για να εξασφαλιστεί το "ευρωπαϊκό όνειρο". Στην πραγματικότητα, με την ένταξη στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση, θέλουν να κατοχυρώσουν την υποδούλωση της Ελλάδας στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, να τη "δέσουν" ακόμα πιο σφιχτά στο ιμπεριαλιστικό άρμα που εγγυάται την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Θεωρούν υπαλληλικό καθήκον τη συμβολή τους στη διαμόρφωση νέων, πιο ευνοϊκών για τις πολυεθνικές, συνθηκών στην Ευρώπη, ώστε ν' αυξάνονται κι άλλο τα κέρδη των καπιταλιστών αφεντικών τους και να διαιωνιστεί - όπως αφελώς πιστεύουν- το καπιταλιστικό σύστημα στη γηραιά ήπειρο.

Μόνο που "λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο". Οσο βαθαίνουν οι αντιθέσεις πλούτου - φτώχειας και εθνικής ανεξαρτησίας - ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, τόσο πιο επιτακτικά θα προβάλει η αναγκαιότητα της κοινωνικής ανατροπής. Οσο λιγότεροι γίνονται πλουσιότεροι, τόσο περισσότεροι θα μπαίνουν στον αγώνα για κοινωνική αλλαγή. Οσο συρρικνώνεται η εθνική ανεξαρτησία, τόσο θα ογκώνεται η λαϊκή αντίδραση στην εθνική υποταγή. Αυτές οι αντιθέσεις, που ο ίδιος δημιουργεί, θα "φάνε", τελικά, τον καπιταλισμό, στέλνοντας, ταυτόχρονα, στην "πολιτική ανεργία" τους πολιτικούς υπαλλήλους του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ