Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ως επιχειρήσεις θα λειτουργούν οι δήμοι

Ενα βήμα μπροστά στη μετατροπή των δήμων και κοινοτήτων σε διαχειριστές των επιλογών, για μείωση των κοινωνικών δαπανών, που σχεδιάζουν και προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, σηματοδοτεί απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που ενημερώνονται ήδη σχετικά από τις Περιφέρειες. Στην πράξη, η εφαρμογή του συστήματος αυτού συνεπάγεται τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ, στη βάση όχι της διαφάνειας, αλλά της εξυπηρέτησης των οικονομικών επιδιώξεων της κυβέρνησης. Δηλαδή, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών με τη μετακύληση του κόστους των υπηρεσιών στους ΟΤΑ και, κατά συνέπεια, στο δημότη.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε η κυβέρνηση έχει "κάνει δουλιά", μεταφέροντας αρμοδιότητες, κρατικής ευθύνης, στην ΤΑ, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, χρησιμοποιώντας ακόμα παραπέρα το θεσμό ως άλλοθι για τις αντιλαϊκές της επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι πως τη στιγμή που τα παρακρατημένα, από το '90 μέχρι σήμερα, έσοδα των ΟΤΑ αγγίζουν το 1,5 τρισ. δραχμές, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει εμφανιστεί πολλές φορές να κατακρίνει τους δήμους για κακοδιαχείριση και μη αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής φόρων.

Αυτή τη δυνατότητα έρχεται να επιβάλει η εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κύριες κατευθύνσεις του οποίου είναι η εξεύρεση ιδίων πόρων από τους δήμους και η παρακολούθηση της συμβατότητας όλων των ρυθμίσεων με τις γενικότερες οικονομικές επιδιώξεις. Η μετατροπή δηλαδή των ΟΤΑ σε εκτελεστικά όργανα των κυβερνητικών επιδιώξεων και επιλογών, η απομάκρυνση εν τέλει του θεσμού από τα λαϊκά του χαρακτηριστικά, που είναι η διαμόρφωση αιτημάτων και δράσης με γνώμονα τα συμφέροντα και σε όφελος του δημότη.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, συστάθηκε ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί και θα καθοδηγεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, οι δήμοι θα αναθέσουν την τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων σε λογιστικά γραφεία και στη συνέχεια θα στελεχωθούν οι με το απαραίτητο τεχνοκρατικό προσωπικό.

Σύμμαχο των κυβερνητικών επιλογών αποτελεί η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία, στο όνομα της "οικονομικής αυτοτέλειας", ζήτησε, στο πρόσφατο συνέδριό της, το Νοέμβρη του 1997, στη Θεσσαλονίκη, την επέκταση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ