Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απορρίφτηκαν οι αιτήσεις για το ραντάρ στην Περαία

Απορρίφτηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις των Κοινοτήτων Περαίας,Αγίας Τριάδας,Νέων Επιβατών,Πλαγιαρίου και Τριλόφου που ζητούσαν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία ραντάρ στην Περαία Θεσσαλονίκης, μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή, που έχει προσδιοριστεί για τις 8 Μάη 1998. Την απόφαση αυτή πήρε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ σε Ολομέλειά της.

Οι κάτοικοι στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι λόγω της ιδιαίτερα επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη λειτουργία του ραντάρ, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Στο σημείο αυτό επικαλούνται και τη μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Γ. Στεργιάδη.

Στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι από τη λειτουργία του ραντάρ δεν επέρχεται βλάβη στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οπως αναφέρει στην απόφασή του το ΣτΕ, η μελέτη του Γ. Στεργιάδη αντικρούεται από την έκθεση του καθηγητή Φ. Κωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχουν ληφθεί από τον κ. Στεργιάδη τα στοιχεία της συμπληρωματικής μελέτης και ότι η διαφορά οφείλεται στη λανθασμένη παραδοχή πως το ραντάρ θα είναι ακίνητο. Για την έκδοση της απόφασής του το ΣτΕ έλαβε υπόψη και τα έγγραφα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που αναφέρουν ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα ραντάρ παραμένει διεθνώς αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και ότι η εγκατάσταση του ραντάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία των μέχρι τώρα μελετών, δε θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, το ΣτΕ πήρε υπόψη και τις αιτιάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ισχυρίζεται ότι η λειτουργία του ραντάρ είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών της αεροναυτιλίας και την ασφάλεια των πτήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα τον περασμένο Δεκέμβρη στα Πιέρια όρη με το ουκρανέζικο αεροπλάνο, από πολλούς αποδόθηκε στην έλλειψη του ραντάρ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ