Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οδηγούνται στην εξόντωση

Στην εξόντωση οδηγεί η κυβέρνηση εξήντα περίπου οικογένειες πολιτικών προσφύγων από την Τσεχοσλοβακία, αρνούμενη να τους συνταξιοδοτήσει και καταπατώντας με τον τρόπο αυτό διακρατικές συμφωνίες. Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Β. Ελλάδος Πολιτικών Προσφύγων από την πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία Τσεχοσλοβακίας, όσοι επέστρεψαν από τη χώρα αυτή το 1990 και ήταν πάνω από 55 ετών δεν έχουν πλέον στον ήλιο μοίρα, αφού μονομερώς η ελληνική πλευρά τροποποίησε το νόμο 1539/85 και τους αναγνωρίζει μόνο 1.500 ένσημα από τα 12.000 περίπου, που έφερε ο καθένας στην Ελλάδα και που αντιστοιχούν σε 40 χρόνια βαριάς εργασίας. Ετσι άνθρωποι που πλησιάζουν ή ξεπέρασαν τα 65 χρόνια τους δεν παίρνουν σύνταξη ούτε με το κατώτερο όριο του ΙΚΑ, κι ας έχουν καταβληθεί 24 εκατομμύρια δολάρια από την Τσεχοσλοβακία.

Ετσι, για παράδειγμα, ο Σταύρος Κακουλίδης από το Νερόμυλο Πέλλης που επαναπατρίστηκε το 1990 και έχει 14.000 ένσημα από την Τσεχία και άλλα 500 που έχει κάνει στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, να περιμένει του λένε να φτάσει στα 65 για να πάρει την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ. Το ίδιο γίνεται με τον Γ. Κοράνη που είχε 11.900 ένσημα, τον Ευδ. Αγιαννίδη, με 14.300 ένσημα και πολλούς άλλους.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, είπε ότι το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων έκλεισε και ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Επίσης ο τότε υπουργός Εργασίας, Στ. Τζουμάκας, απαντώντας τον Οκτώβρη του 1995 σε σχετικό υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφύγων από τη ΣΔ της Τσεχοσλοβακίας, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Γ. Κατσαρό και Σπ. Στριφτάρη, υποσχέθηκε να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου σε συνεργασία με το ΙΚΑ και να "εκκαθαριστούν οριστικά αυτές οι εκκρεμότητες που αναφέρονται σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα μιας πολυτάραχης περιόδου για το ελληνικό έθνος". Καμία όμως ενέργεια δεν έγινε από πλευράς υπουργείου για λύση του προβλήματος, αδιαφορώντας για την κοινωνική πλευρά του θέματος, όπως δεν επιδίωξε σε συνεννόηση με την Τσεχία να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα.

"Δε ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τον ιδρώτα μας για σαράντα χρόνια εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ζητάμε να μας αναγνωριστούν τόσα ένσημα όσα απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος, λαμβάνοντας υπόψη και τα ένσημα που βγάλαμε στην Ελλάδα για την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ", αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή. Επίσης ζητούν ο Νόμος 1902 να ισχύει και για τους πολιτικούς πρόσφυγες της πρώην ΣΔ της Τσεχοσλοβακίας που υπέβαλαν τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση πριν το Νόμο 1902, όπως και την άμεση εφαρμογή των όρων της Διακρατικής Συμφωνίας, όπως αυτή υπογράφηκε από τις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ