Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θλιβερός ο απολογισμός της μεγάλης εξόδου

Σε 457 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα και άλλα 530 τραυματίστηκαν

Θλιβερός και φέτος ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων τις εορταστικές μέρες του Πάσχα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα σε 457 τροχαία δυστυχήματα 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 530 τραυματίστηκαν. Και αυτά, όταν μέχρι χτες το βράδυ - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τροχαίας - δεν είχαν επιστρέψει σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα απ' όσα έφυγαν από την Αθήνα.

Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς των στατιστικών στοιχείων και τα μακάβρια ρεπορτάζ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα ατυχήματα, κρύβονται όμως, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί ψυχρά και αδιάφορα τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία της ασφάλτου, χωρίς να δίνει καμιά εξήγηση. Το γεγονός ότι κάθε μέρα χάνονται κατά μέσο όρο στους ελληνικούς δρόμους εφτά άτομα αποτελεί προφανώς για την κυβέρνηση φυσικό γεγονός. Το γεγονός ότι καθημερινά επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια δεν ανησυχεί κανέναν. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων θα περιοριστεί με τα ημίμετρα της Τροχαίας και τα ενημερωτικά (;) φυλλάδια των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Υγείας Πρόνοιας, που μοιράζονται ευκαιριακά τις μέρες των μεγάλων εξόδων. Η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν και φέτος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας είχαν προσανατολισμό τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των εκδρομέων που επρόκειτο να κινηθούν μέσω των εθνικών δικτύων, τα τροχαία δυστυχήματα έγιναν τελικά κυρίως σε κατοικημένες περιοχές και στο επαρχιακό δίκτυο. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε χτες από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, όσο και από συγκοινωνιολόγους, οι οποίοι δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων ως πολιτικό πλέον πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα μόνο της Τροχαίας. Ενδεικτικό της εγκληματικής αμέλειας της πολιτείας είναι η μη εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί το 1996 και είχε καταλήξει στην προώθηση μιας σειράς μέτρων (ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Οδικής Ασφάλειας, ίδρυση Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, διαφημιστικές καμπάνιες, σχολική οδική αγωγή κτλ.).

Η πρώτη μέρα μετά το Πάσχα επιφύλαξε μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες οδηγούς που επέστρεφαν στην Αθήνα από την Πελοπόννησο. Ενώ η Τροχαία είχε προγραμματίσει την παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στις τρεις το απόγευμα (δυο ώρες νωρίτερα από την περσινή κινητοποίηση) η ...κάθοδος των Αθηναίων από το μεσημέρι της Δευτέρας δεν ήταν αναμενόμενη. Ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματιστεί στα διόδια Ελευσίνας και στην Κακιά Σκάλα, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα.

Οι ασυνείδητοι

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ αυτές τις μέρες είχαν φύγει από την Αττική περισσότερα από 400.000 οχήματα, σημειώθηκαν πολλά ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα. Από το σύνολο των 39 θανατηφόρων ατυχημάτων τα 11 (έξι πεζοί) καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Μάλιστα κυριάρχησε το φαινόμενο της εγκατάλειψης των θυμάτων, αφού σε τέσσερις περιπτώσεις οι οδηγοί ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Το Μ. Σάββατο στη λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον 26χρονο υπάλληλο πρατηρίου καυσίμων Παύλο Κολάγγη παρέσυρε και σκότωσε τον οχτάχρονο Βορειοηπειρώτη Βασίλη Χατζάρα. Ο ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε το παιδί, που έστεκε στη διπλή διαχωριστική γραμμή, στην προσπάθειά του να προσπεράσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα άλλο αυτοκίνητο. Χτες τα ξημερώματα εμφανίστηκε στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής και είπε ότι δε σταμάτησε επειδή σοκαρίστηκε, ενώ απέδωσε την παρατεταμένη εξαφάνισή του στο φόβο από τον οποίο κυριεύτηκε λόγω των απειλών που διατύπωσαν, όπως είπε, οι συγγενείς του θύματος.

Ενα άλλο φρικτό τροχαίο σημειώθηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στο 18ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Σταυρού - Ραφήνας. Η Μαρία Κουγιουμτζή βρέθηκε στην άσφαλτο όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στην άκρη του δρόμου, λόγω ολισθηρότητας. Ενα άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητό της, παρέσυρε την ίδια και συνέχισε κανονικά την πορεία του. Ο οδηγός του αναζητείται.

Το τρίτο τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε στη Σαλαμίνα, με θύμα τον 46χρονο πεζό Ευάγγελο Αργυρίου. Τον παρέσυρε ο 25χρονος Δημήτρης Θεοχάρης, ο οποίος συνελήφθη αργότερα. Αγνωστος παραμένει ένας άλλος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης έναν πεζό ηλικιωμένο άνδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ