Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τον αυταρχισμό

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή την αυθαίρετη και παράνομη σύλληψη δύο μελών της ΚΝΕ αλλά και την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας

Τη διεύρυνση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων για το επεισόδιο αυταρχισμού, που εξελίχθηκε σε βάρος δύο μελών της ΚΝΕ με την αυθαίρετη σύλληψη, απαράδεκτη συμπεριφορά και παράνομη κράτησή τους χωρίς λόγο, το απόγευμα της 8ης Απρίλη, ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα αστυνομικοί σταμάτησαν στην Ομόνοια τα δύο μέλη της ΚΝΕ, όπως είπαν για έλεγχο, και αφού το μόνο που βρήκαν στις τσάντες τους ήταν η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", χωρίς καν να τους ζητήσουν ταυτότητες τους οδήγησαν με χειροπέδες (!) στο τμήμα για "εξακρίβωση στοιχείων", όπως είπαν. Εκεί αντιμετώπισαν προπηλακισμούς, ενώ τους στέρησαν αυθαίρετα ως τις 11.30 μ.μ. το δικαίωμα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους δικούς τους. Ανάλογη αντιμετώπιση είχαν και οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όταν επισκέφθηκαν τα μεσάνυχτα το Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησαν να μάθουν γιατί συνέλαβαν και κρατούσαν τους δύο Κνίτες. Ο αξιωματικός υπηρεσίας όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά επέτρεψε τον προπηλακισμό της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από αστυνομικούς με πολιτικά που πήγαν στο Τμήμα.

Απαράδεκτη και περιφρονητική αντιμετώπιση είχε και το σχετικό διάβημα του βουλευτή του Κόμματος Στρατή Κόρακα, από τους αστυνομικούς Μαρκάτο της Γενικής Ασφάλειας και Μαρή Λουκά αξιωματικό υπηρεσίας του 4ου Αστυνομικού Τμήματος.

Οπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές η συνέχιση αυτού του απαράδεκτου επεισοδίου και στο Αστυνομικό Τμήμα με την κατασκευή αστήριχτων κατηγοριών δείχνει ότι δεν επρόκειτο για υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών που συνέλαβαν τα δύο μέλη της ΚΝΕ, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που εντείνεται και οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" την αντιλαϊκή πολιτική της. "Εντάσσεται στην προσπάθεια τρομοκράτησης της ΚΝΕ και της νεολαίας που αγωνίζεται για τα δικαιώματά της. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το θόρυβο περί εγκληματικότητας, για να ενισχύσει όχι τα μέτρα για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή της, αλλά για να καλύψει το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Από επιβεβαιώνει η προσπάθεια να "στηθούν" ανυπότακτες κατηγορίες, τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο, που να δικαιολογεί την κράτηση και την προσαγωγή στο Αυτόφωρο των δύο νέων. Αυτή η αντιμετώπιση προκάλεσε και την απορία αστυνομικών του Τμήματος. Τη στιγμή που η πλατεία Ομόνοιας φημίζεται σαν άντρο διακίνησης ναρκωτικών, γιατί προσήχθησαν και κρατούνταν οι δύο Κνίτες", καταλήγουν οι δύο βουλευτές.

Για το παραπάνω επεισόδιο οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αν θα πάρει μέτρα για τη διερεύνση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ρωτούν, επίσης, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει ο αυταρχισμός και η αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς και για τον αυστηρό προσανατολισμό των διωκτικών αρχών στη δίωξη του εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ