Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδρούν στον κοινωνικό αποκλεισμό

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο για την απαράδεκτη απόφαση κατά της «ΙΘΑΚΗΣ»

«Αυτή η πόλη είναι και δική μας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν το βράδυ της Πέμπτης οι νέοι της «ΙΘΑΚΗΣ», που βιώνουν το δικό τους Γολγοθά της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία. Μαζί με τους γονείς τους και το προσωπικό της Θεραπευτικής Κοινότητας, με μια ωριαία σιωπηλή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αντέδρασαν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει εγκατασταθεί μονάδας της «ΙΘΑΚΗΣ» στην περιοχή Λαδάδικα στο κέντρο της πόλης.

Μαζεμένοι γύρω από το σιντριβανάκι της πλατείας, παραπλεύρως του Δημαρχείου, οι άνθρωποι που διεκδικούν το δικαίωμα επιστροφής στη ζωή, δεμένοι με χειροπέδες και κρατώντας αναμμένες λαμπάδες κατήγγειλαν πως με τέτοιες αποφάσεις κάποιοι εξακολουθούν να τους κρατούν φυλακισμένους.

Η μονάδα, που πρόκειται να λειτουργήσει η «ΙΘΑΚΗ» σε ιδιόκτητο κτίριο στα Λαδάδικα, θα στεγάσει το κέντρο επανένταξης αποφυλακισμένων χρηστών που ολοκληρώνουν πρόγραμμα απεξάρτησης στις φυλακές των Διαβατών, αλλά και μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη σε θέματα τοξικοεξάρτησης και την τηλεφωνική γραμμή «SOS».

Να θυμίσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή, υιοθετώντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν με σχετικά υπομνήματα από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, την Ενωση Ξενοδόχων, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο. Την απόφαση καταψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, ενώ λευκό ψήφισε και ένας σύμβουλος της ΝΔ.

«Παράτυπη και παράνομη» χαρακτήρισε την απόφαση του δήμου, ο διευθυντής της «Ιθάκης» Φ. Καλοτεράκης. Μια απόφαση που δεν έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού δεν μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία της μονάδας. «Ομως δημιουργεί ένα κλίμα τουλάχιστον άστοχο, γι' αυτό θέλουμε αυτή η απόφαση να ανατραπεί», διευκρίνισε. Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος.

«Τους προξένησε φόβο μια πρόταση ζωής», σχολίασε η Ε. Λορέτζου, μέλος του Συλλόγου Οικογένειας.

«Θεωρώ ότι σήμερα έπρεπε να είναι εδώ παρόν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήταν μια στοιχειώδης ενέργεια αυτοκριτικής απέναντι στην κοινωνία μας», σχολίασε ο Αγ. Σαχίνης, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα, διότι αποδεικνύεται ότι ο αποκλεισμός, ο εξοστρακισμός και ο ιδιότυπος κοινωνικός ρατσισμός είναι μια πραγματικότητα που την έχει βιώσει το ΔΣ με τα έγγραφα φορέων της πόλης. Δυστυχώς, το σκιάχτρο του κοινωνικού αποκλεισμού έκανε την εμφάνισή του με πολύ υψηλούς τόνους. Ευθύνη όλων μας είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας σ' αυτό το φαινόμενο, που δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ