Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού

ΣΕΟΥΛ.-- Ιστορική επίσκεψη στη Νότια Κορέα πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις κατά καιρούς εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο σε αμφότερες τις χώρες, καθώς βασικός στόχος της μετάβασής του στη Σεούλ είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την επανάληψη διαπραγματεύσεων με τελική κατεύθυνση τη σύναψη διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου.

Σε μία κίνηση «καλής θέλησης», ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επέστρεψε στη Νότια Κορέα εκατοντάδες έγγραφα από ιστορικά κορεατικά αρχεία που είχαν κλαπεί στη διάρκεια της 35χρονης ιαπωνικής κατοχής της Κορεατικής Χερσονήσου που τερματίστηκε το 1945. Με αφορμή αυτήν την κίνηση, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ κάλεσε το Τόκιο «να μην ξεχνά την Ιστορία» και να κινηθούν από κοινού στην κατεύθυνση «ενίσχυσης της χρηματιστηριακής και νομισματικής συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί προληπτικά η αγορά ενώσω βαθαίνει η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα».

Νωρίτερα χτες, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για διεύρυνση των μεταξύ τους νομισματικών ανταλλαγών σε νοτιοκορεατικά γουόν και ιαπωνικό γιεν αξίας 70 δισ. δολαρίων από τα σημερινά ισοδύναμα ύψους 13 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ