Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Τζογάρει στην «πολεμική» βιομηχανία

Τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια τριπλασιάστηκαν, σχεδόν σε όλα, δημόσια και ιδιωτικά. Οι θέσεις μειώθηκαν δραστικά εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που ειδικά όσον αφορά στην Ανώτατη Παιδεία προστίθενται σε αυτές που ήδη έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον Γκόρντον Μπράουν. Την ίδια ώρα ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια αυτό της Οξφόρδης τζογάρει στην πολεμική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», που επικαλείται έγγραφα του Γραφείου Διαχείρισης Δωρεών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford University Endowment Management - OUEM), έχει «επενδύσει» (δηλαδή τζογάρει τα αποθεματικά του) συνολικά περισσότερες από 2 εκατομμύρια λίρες στην πολεμική βιομηχανία, όπως την Lockheed Martin και την Northrop Grumman, δύο από τους τρεις κατασκευαστές οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ, αλλά και στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία EADS. Οι «επενδύσεις» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη «Λόκχιντ Μάρτιν» - 630.000 λίρες (990.045 δολάρια) - έχουν προκαλέσει σάλο καθώς η πολεμική βιομηχανία έχει σύμβαση με τον αμερικανικό στρατό για την ανανέωση των παλαιών αποθεμάτων βομβών διασποράς. Γεγονός που κατά τη βρετανική εφημερίδα συνιστά ενδεχομένως και παραβίαση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Βομβών Διασποράς, την οποία έχει υπογράψει η Βρετανία.

Ολα αυτά, που είναι και πρακτική άλλων πανεπιστημίων, αποδεικνύουν το δέσιμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον καπιταλισμό με το κεφάλαιο, που είτε επεμβαίνει στο περιεχόμενο των σπουδών και στην έρευνα με «χορηγίες» είτε (όπως η συγκεκριμένη) μπλέκει τα πανεπιστήμια σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και τζογάρισμα σε χρηματιστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κοινός τόπος και στις δύο περιπτώσεις είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ