Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι τιμές του ηλεκτρικού

Στα 148 εκατ. ευρώ έφτασε η «τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), που δυσκολεύεται να καλύψει τις τεράστιες ταρίφες των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το ζήτημα της αύξησης του τέλους ΑΠΕ σε βάρος των καταναλωτών ξαναμπαίνει επιτακτικά.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του 2011 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπουν στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ 50 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αλλά και πάλι δεν αρκούν για το κόστος της «πράσινης» ανάπτυξης, που έχει μετατραπεί σε μια αρένα υπερκερδοφορίας από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που κυριαρχούν στο χώρο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις, οι επιχειρηματίες ζητούν ακόμη και κατάργηση του τέλους, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένας πιο σίγουρος τρόπος εξασφάλισης των πληρωμών τους και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χαρατσώσει τον κόσμο.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις περίπου 20% στους λογαριασμούς από την αρχή του χρόνου, διότι δεν μπορεί - κοτζάμ ιδιωτικοποιημένη εταιρεία - να πληρώσει από την τσέπη της για το κόστος εκπομπής ρύπων, ενώ θέλει και να γεμίσει τα ταμεία της για τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την αξία της μπροστά στο νέο γύρο ιδιωτικοποίησης.

Οι διεργασίες ένα μόνο σκοπό έχουν. Πως, τελικά, το «φουσκωμένο» λογαριασμό θα τον πληρώσει ο κόσμος και όλοι οι ιδιώτες θα εξασφαλίσουν τα «λεφτά τους». Γι' αυτό κοπιάζει και η κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες. Και τώρα, που όσα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ κι ακόμη περισσότερα γίνονται πραγματικότητα, είναι καιρός να βγουν συμπεράσματα και να μετουσιωθούν σε πράξεις αντίστασης και πάλη για μια άλλη οικονομία και εξουσία, λαϊκή. Γιατί οι κεφαλαιοκράτες και τα τσιράκια τους ούτε εύκολα χορταίνουν ούτε έλεος θα δείξουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ