Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επικροτεί την κλιμάκωση του βάρβαρου πολέμου

Με ψιθύρους για τα επιμέρους, ο Αντ. Σαμαράς χαιρέτισε επί της ουσίας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Τις «ασάφειες» και τα «σκοτεινά σημεία» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αναδεικνύει για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή συμπλέει με την κυβέρνηση και την τρόικα στους στόχους του νέου μνημονίου και τα βάρβαρα μέτρα, στο όνομα της «ανάκαμψης».

Πέρα από τις ανούσιες επισημάνσεις και τα ερωτήματα που αφορούν στο «κούρεμα» του χρέους, ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να βάζει πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, επικροτώντας ταυτόχρονα την ουσία των αποφάσεων της Συνόδου της Ευρωζώνης και τη δέσμευση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς από το 2012.

«Η Ελλάδα χρειάζεται πάνω απ' όλα ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, για να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε από την κρίση», τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, προσφέροντας ουσιαστικά συναίνεση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών, επανήλθε για δεύτερη φορά υπογραμμίζοντας ότι «όλα, επομένως, εξαρτώνται πια από ένα πράγμα: Να τεθεί πια ως προτεραιότητα η ανάκαμψη».

Σχολιάζοντας το ίδιο το «κούρεμα», προχώρησε σε ανούσιες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τα βάρβαρα μέτρα αλλά και το νέο πολυετές μνημόνιο που το συνοδεύει. Παρατήρησε ότι η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισ. γιατί θα υπάρχει η προσαύξηση του χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και ότι δεν αναφέρεται τίποτα συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα ασφαλιστικά ταμεία. «Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι' αυτές. Πώς; Και από πού;», αναρωτήθηκε δημαγωγικά, αποφεύγοντας βέβαια να ζητήσει ο ίδιος οποιαδήποτε εγγύηση ή προστασία για τις συντάξεις.

Οπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβε τις κορόνες περί «διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας», δίχως όμως να εκφράζει καμία διαφωνία στην απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος». Επίσης, δεν είπε λέξη για την εφαρμογή του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της «Συνθήκης του ευρώ» για την οικονομική διακυβέρνηση, που «ενισχύει το συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών και της σχετικής εποπτείας».

Ολα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν τα θεωρεί εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και όταν υπέγραφε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κατά τα λοιπά προϊδέασε ότι δε θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει στη Βουλή για έγκριση με 180 ψήφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ