Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Λεηλατούν ξανά τα Ταμεία

Να κοιμίσει τους εργαζόμενους προσπαθεί η κυβέρνηση, μπροστά στο νέο έγκλημα

Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων σηματοδοτεί η λεηλασία των αποθεματικών με όχημα το «κούρεμα» του χρέους
Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων σηματοδοτεί η λεηλασία των αποθεματικών με όχημα το «κούρεμα» του χρέους
Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι δεδομένη η υφαρπαγή της περιουσίας που τους έχει απομείνει, μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν σήμερα κατά 50%, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο ότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν σήμερα τα Ταμεία ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, αυτή αμέσως αμέσως, μετά το «κούρεμα», μειώνεται κατά 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εξελίξεις που τινάζουν στον αέρα συνολικά το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας, σηματοδοτούν νέα μείωση των συντάξεων και νέες επαχθείς ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, στη χτεσινή του συνέντευξη, προσπάθησε να καθησυχάσει - για την ακρίβεια, να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους - προβάλλοντας το απίθανο επιχείρημα ότι από την ελάφρυνση που θα επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό, θα δοθούν χρήματα για τη στήριξη των Ταμείων!

Ενδεικτική, εξάλλου, των όσων θα ακολουθήσουν σε σχέση με τα Ταμεία είναι η ανησυχία που εκφράζουν τα Ταμεία των Επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών), τα Ταμεία Πρόνοιας και Επικούρησης του ιδιωτικού τομέα και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ για την τύχη των διαθεσίμων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), από ένα μεγάλο «κούρεμα» του χρέους. Με επιστολές τους προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, ζητούν «μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων τους σε μετρητά», σύμφωνα με δημοσίευμα στη χτεσινή «Ημερησία»

Τα παραπάνω Ταμεία είχαν τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην ΤτΕ - σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ - και διεκδικούν τα διαθέσιμά τους σε ρευστό επικαλούμενα και αυξημένες ταμειακές τους ανάγκες. Οπως αναφέρουν στην επιστολή, «φυσικό είναι οι ασφαλισμένοι μας να αναμένουν την άμεση πληρωμή των παροχών τους σε μετρητά χωρίς καμία απώλεια, αφού αυτοί σε μετρητά κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που απαρτίζουν το κοινό κεφάλαιο του οποίου τη διαχείριση αποκλειστικά έχει η Τράπεζα της Ελλάδας. Και αυτό χωρίς εμείς, ως εντεταλμένοι και θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας, να έχουμε μετάσχει ή άλλως πώς συμβάλει στη λήψη της απόφασης για επένδυση και διασπορά των αποθεματικών μας σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και σε έντοκα γραμμάτια», υπονοώντας σαφώς πως η αγορά ομολόγων έγινε μονομερώς από την Τράπεζα της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμότητα και οργάνωση μπροστά στη νέα επίθεση (2013-07-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση και Εκπαίδευση (2012-08-02 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη ληστεία των αποθεματικών (2012-05-02 00:00:00.0)
Απώλειες πάνω από 185 εκατ. ευρώ από το «κούρεμα» (2012-04-03 00:00:00.0)
Σέρνουν στη χρεοκοπία τα ασφαλιστικά Ταμεία (2012-03-06 00:00:00.0)
Για τη λεηλασία της Τράπεζας Ελλάδας στα αποθεματικά (2012-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ