Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συντονισμός και πειθαρχία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο στενεύουν τα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης, τόσο περισσότερο εντείνονται οι προσπάθειες που κάνουν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από κοινού με τις φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις των χωρών - μελών, να ενισχύσουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης του τρόπου που υλοποιούνται οι κεντρικές κατευθύνσεις που συναποφασίζονται.

Ενδεικτική είναι και η ρύθμιση που προβλέπεται στην απόφαση της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής, η οποία στο πλαίσιο του «οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού και σχετική εποπτεία», κάτι που αφορά όλες τις χώρες, προβλέπει: «Η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση έχει σημαντικές επιπτώσεις και συνεπάγεται πολύ στενότερο συντονισμό και εποπτεία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας ολόκληρης της Ζώνης. Η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια, ενισχύοντας τα εργαλεία μας για την αντιμετώπιση των κρίσεων στο πλαίσιο της Ζώνης του Ευρώ θα σημειώσουμε παράλληλα περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών με την ενδυνάμωση του συντονισμού, της εποπτείας και της πειθαρχίας. Θα διαμορφώσουμε τις αναγκαίες πολιτικές για να στηριχθεί η λειτουργία της Ζώνης του ενιαίου νομίσματος».

Ετσι, οι διακηρυγμένες αρχές προβλέπουν και συντονισμό, και παρακολούθηση, και εποπτεία, και πειθαρχία, για να μην αναμασούν κάποιοι, ορισμένοι από τους οποίους θιασώτες της ΕΕ, τα περί υποτέλειας και άλλα παρόμοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ