Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαρύ τσεκούρι στη λίστα των ΒΑΕ

Επαγγέλματα, ειδικότητες και χώροι εργασίας που σήμερα ασφαλίζονται με το καθεστώς των ΒΑΕ, 166.000 εργαζόμενοι, τίθενται εκτός λίστας

Βαριά εκκαθάριση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) επιβάλλει η κυβέρνηση με τη νέα λίστα των ΒΑΕ που υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το τσεκούρι στα ΒΑΕ πέφτει τόσο βαρύ, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο, έχει ως αποτέλεσμα με τη νέα λίστα οι εργαζόμενοι στους κλάδους, χώρους εργασίας, επαγγέλματα και ειδικότητες να μειωθούν κατά 166.000. Από τους 531.000 εργαζόμενους που ήταν στη λίστα, με βάση το ισχύον καθεστώς, ο αριθμός τους με τη νέα, μειώνεται στους 365.000!

Συντριπτικό πλήγμα δέχονται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό προς εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το διοικητικό προσωπικό της βαριάς βιομηχανίας, της οποίας οι κλάδοι υπάγονται στα ΒΑΕ.

Ετσι, εκτός λίστας πετάγονται μάγειροι, καμαριέρες, σερβιτόροι («εξαιρούνται» αυτοί που δουλεύουν τουλάχιστον 3 ώρες από 22.00 έως 06.00, στην πραγματικότητα το επάγγελμα τίθεται εκτός ΒΑΕ). Επίσης, χιλιάδες καθαριστές και καθαρίστριες με μερική απασχόληση, αλλά και με πλήρη απασχόληση στην περίπτωση που εργάζονται στα γραφεία δημόσιων επιχειρήσεων, στα ΝΠΔΔ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και στις επιχειρήσεις τους, στα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, καθώς και στις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ΑΕ που έχουν εργοδότες τους παραπάνω φορείς. Επιπλέον τους καθαριστές και καθαρίστριες των γραφείων διοίκησης όλων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Εκτός λίστας τίθενται υπάλληλοι, διοικητικοί, επιστάτες, φύλακες σε κλάδους βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως: Μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία, λατομεία, στην τσιμεντοβιομηχανία, στην παραγωγή και κατεργασία σιδήρου και χάλυβα και άλλων μετάλλων, στην παραγωγή διθειούχου άνθρακα, στην παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών, στην αεροπορική βιομηχανία, στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίων. Εκτός λίστας μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις κατεργασίας ξηρού ασβέστη στον τομέα της συσκευασίας, οι διαλογείς και εφαρμοστές στην υαλουργία, οι εργάτες στη συσκευασία των απορρυπαντικών, ενώ εξαιρούνται και οι εργαζόμενοι των σπορελαιουργίας, ελαιουργίας, σαπωνοποιίας, που δεν εργάζονται στα τμήματα παραγωγής, οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία σταφίδας, οι τραπεζοκόμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στις φυλακές. Στις εταιρείες πετρελαιοειδών εξαιρούνται από τη λίστα οι εργαζόμενοι στη διακίνηση και διάθεση των καυσίμων, οι εργαζόμενοι στην αποθήκευση χημικών βιομηχανιών κ.λπ.

Εκτός λίστας τίθενται ακόμα: Ζαχαροπλάστες, κομμωτές - κομμώτριες και κουρείς, πωλητές στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οδηγοί ταξί εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, ταμίες πολυδύναμων σούπερ - μάρκετ, οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, συντηρητές κτιρίων κ.λπ.

Με τη νέα λίστα για τους νέους εργαζόμενους στους κλάδους και στις ειδικότητες που βγαίνουν αυξάνεται κατά πέντε χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού αυτοί θα υπάγονται στο γενικό καθεστώς του ΙΚΑ. Ομως και για τους παλιούς εργαζόμενους, που ήδη εργάζονται, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αφού οι εργοδότες θα προτιμούν τους «νέους» για τους οποίους δε θα επιβαρύνονται το επασφάλιστρο. Ετσι, κινδυνεύουν και αυτοί να μείνουν εκτός ΒΑΕ και να μη συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς, αφού δε θα βρίσκουν εργασία και άρα τα απαιτούμενα ένσημα (τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης). Πέρα από το συνταξιοδοτικό, ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων θα θέσει σε κίνδυνο και τις αμοιβές σε αυτούς τους κλάδους, καθώς οι εργοδότες θα αμφισβητήσουν συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν επιδόματα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, στο βαθμό που με τη βούλα της κυβέρνησης οι κλάδοι αυτοί αποχαρακτηρίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ