Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Σύμφυτη με την ταξική εκμετάλλευση η βία

Από την παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου, στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τη βία κατά των γυναικών

Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών πραγματοποιήθηκε χθες καθώς η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής μέρα για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών». Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σαν ΚΚΕ λέμε ότι το ζήτημα της βίας είναι πρώτα απ' όλα ταξικό, σύμφυτο με την εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες και τις αρχές που επικρατούν στο καπιταλιστικό σύστημα. Συνεπώς έχει συγκεκριμένες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες και εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Η γυναίκα, σ' αυτές τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, παρά αυτά που λέγονται, είναι ανισότιμη στην εργασία και στην κοινωνία και είναι φυσικά πιο εκμεταλλεύσιμη και φτηνή εργατική δύναμη.

Η γυναίκα είναι το μεγάλο θύμα της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας που υποκαθιστά με την προσωπική της ενασχόληση τις ευθύνες του κράτους για κοινωνική φροντίδα και προστασία και δεν μπορεί να αποκρούσει ατομικά βίαιες συμπεριφορές στις κοινωνικές σχέσεις που διαμορφώνονται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Και μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι καλλιεργείται η λογική της ανοχής για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα μέσα από τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα, τους θεσμούς, την εκκλησία, ότι η γυναίκα πρέπει να υπομένει την εργοδοτική βία για να έχει δουλειά, να υπομένει την αντρική βιαιότητα για να κρατά ενωμένη την οικογένεια.

Η γυναίκα της εργατικής τάξης αντικειμενικά ανήκει στο κομμάτι εκείνο των εργαζομένων που χτυπιέται πρώτα από τις πολιτικές και τις συνέπειες της κρίσης - η γυναικεία ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% - και από τα επιπρόσθετα βάρη που απορρέουν από την κατάργηση και την εμπορευματοποίηση προνοιακών δομών για παιδιά και ηλικιωμένους. Στις σημερινές συνθήκες πρέπει οι ίδιες οι γυναίκες να καταλάβουν τη δική τους δύναμη, να συσπειρωθούν και να αγωνισθούν. Είναι μονόδρομος ο αγώνας ενάντια στη σημερινή, εχθρική προς το λαό μας, κυβέρνηση της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Εχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ