Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Ιδιωτικά κέρδη με τις πλάτες του κράτους

Σύμπραξη Εθνικής Τράπεζας - Microsoft και κράτους, για την ίδρυση Ταμείου που θα χρηματοδοτεί εταιρίες που θα παράγουν φασόν προϊόντα λογισμικού

Συνέχεια στις εξαγγελίες της για χρηματοδότηση της λεγόμενης νέας οικονομίας έδωσε χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε και επίσημα τη συνεργασία με την Microsoft, το γνωστό αμερικανικό μονοπώλιο παραγωγής λογισμικού, στη δημιουργία νέας εταιρίας, η οποία θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις της «νέας οικονομίας». Στη νέα εταιρία της Εθνικής δε θα συμμετάσχει στο αρχικό κεφάλαιο η Microsoft, η οποία - σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή της ΕΤΕ Θ. Καρατζά - είναι «στρατηγικός σύμβουλος» και θα παρέχει την «τεχνική υποστήριξη» και «συμβουλές». Στην ουσία, η Microsoft θα εισηγείται να χρηματοδοτούνται εταιρίες που παράγουν φασόν τα προϊόντα ξένων εταιριών (άρα και της Microsoft) παραγωγής λογισμικού.

Το αρχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η Εθνική Τράπεζα θα δημιουργήσει και ένα ακόμη ταμείο, με στόχο τη χρηματοδότηση της «νέας οικονομίας» στις χώρες των Βαλκανίων, με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ.

Τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και ο εκπρόσωπος της Microsoft Ζ.Φ. Κουρτουά (πρόεδρος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική) έδωσαν έμφαση στη συνεργασία τους με το κράτος. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ιδρυθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κρατική εταιρία με την επωνυμία Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), που θα διαθέτει ζεστό δημόσιο χρήμα στους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις βλέψεις του ήταν ο εκπρόσωπος της Microsoft, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βασικό στοιχείο είναι η συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις» και έκανε λόγο για «μορφή επιδότησης από την κυβέρνηση». Ο ίδιος κύριος με πολλή έπαρση, και σαν να απευθυνόταν σε υποτακτικούς, είπε επίσης ότι «η Microsoft έχει τους καλύτερους εταίρους στην υποστήριξη του νέου Ταμείου, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ