Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ετοιμοι να μπουν στη μάχη
  • Την Τετάρτη τα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια
  • Στο στόχαστρο του αγώνα της αγροτιάς η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας, που όλες αυτές τις μέρες προετοιμάζονται για την επιτυχία των νομαρχιακών αγροτικών συλλαλητηρίων που θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φλεβάρη στις 11 π.μ. Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στη νέα αγορά, στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ σύντομα θα ληφθεί σχετική απόφαση και στη Μαγνησία.

Στις περιοδείες και στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται καθημερινά στα χωριά της Θεσσαλίας, οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν μαχητικό «παρών» στα συλλαλητήρια, ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, στοχεύοντας στο βίαιο ξεκλήρισμα από τα χωράφια τους. Και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δηλώνοντας ότι δεν πτοούνται από την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησής τους, που εντείνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στα πλαίσια μιας ακόμα επιχείρησης τρομοκράτησης, κλήθηκε στον ανακριτή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» Σπύρος Τσιοτινός, γιατί πρωτοστάτησε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών που έγιναν το 1997. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για «ηθική αυτουργία» στην παρακώλυση των συγκοινωνιών.

Ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής συζητήθηκε και σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, που έγινε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ότι την ημέρα που θα γίνει η αγροτική κινητοποίηση η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα παραμείνει κλειστή. Σήμερα με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της περιοχής του Πηλίου. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή το πρωί στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού. Στις κινητοποιήσεις τους για μια ακόμα φορά οι αγρότες θα προβάλουν αιτήματα που αφορούν στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ και της κυβέρνησης, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, αυξάνουν το κόστος παραγωγής, μειώνουν τις τιμές, δημιουργούν χρέη, οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση την ΑΤΕ και τον ΕΛΓΑ κ.ά.

Ειδικότερα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι, μεταξύ των άλλων:

  • Να επιστραφεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στους βαμβακοπαραγωγούς 2000-2001, στους παραγωγούς των 100 στρεμμάτων ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα.
  • Να μην μπουν νέα περιοριστικά μέτρα στη βαμβακοκαλλιέργεια και να καταργηθούν τα προηγούμενα, αφού δεν έδωσαν λύσεις, αλλά δημιούργησαν προβλήματα.
  • Να μπει αίτημα στη νέα διαπραγμάτευση για το βαμβάκι από την ελληνική κυβέρνηση για αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης στο 1.300 για τη χώρα μας.
  • Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής στα σιτηρά για να σταματήσει το πρόστιμο στους σιτοπαραγωγούς, που συνεχώς αυξάνει και γίνεται όλο μεγαλύτερο, αφού είναι αναγκασμένοι οι αγρότες ν' αυξάνουν την καλλιέργεια λόγω της μείωσης του βαμβακιού, που την τελευταία πενταετία μειώθηκαν κατά 220.000 στρέμματα.
Ενοχη η κυβερνητική πολιτική

Στις προκηρύξεις - καλέσματα που εκδίδουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες έχουν συσταθεί σε κάθε νομό, επισημαίνεται ότι «η οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς χειροτερεύει. Ολα τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται μεγαλώνουν τη φτώχεια και οδηγούν στο ξεκλήρισμα όλο και περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγροτική δουλιά και να ψάξουν για δουλιά στ' αστικά κέντρα και το εξωτερικό. Αυτή η πολιτική χτυπάει καίρια τους νέους, που δεν μπορούν να παραμείνουν και ν' ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο χωριό. Δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους στα χωριά, όχι μόνο από την ανυπαρξία εισοδήματος, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «μέχρι τώρα οι υποστηρικτές της ΟΝΕ μας έλεγαν να κάνουμε θυσίες για να πιάσει η χώρα μας τον στόχο εισόδου στην ΟΝΕ και τώρα που παίρνονται μέτρα για την αγροτική οικονομία στην εντός ΟΝΕ εποχή μέχρι το 2006 σε πιο αντιαγροτική κατεύθυνση, η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως φιλοαγροτικά και τα κόμματα που έχουν φιλο-ΟΝΕ προσανατολισμό, είτε σιωπούν, είτε κάνουν πλάτες, συμφωνώντας με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις χαμηλές τιμές, την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ, την κατάργηση της τιμής ασφαλείας στα προϊόντα.

Από την άλλη μεριά αυτή η πολιτική της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς αφήνει ελεύθερα τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ακριβαίνουν όταν θέλουν κι όσο θέλουν τα μέσα και εφόδια και μ' αυτό τον τρόπο καταληστεύουν τον αγρότη και θησαυρίζουν». Τονίζεται ακόμα: «Η κυβέρνηση ενώ δηλώνει ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, όχι μόνο δε χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, αλλά στην ουσία μειώνει τη χρηματοδότηση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως π.χ. για τα αρδευτικά έργα. Η λειψυδρία είναι εδώ με ανυπολόγιστες καταστροφές για τους αγρότες και συνολικότερα για το περιβάλλον. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, κανένα έργο δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Πέρσι χρησιμοποιήθηκε η λειψυδρία και η καταστροφή ως μέσο διαίρεσης των αγροτών από νομό σε νομό και από χωριό σε χωριό. Φέτος που η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη ποιοι θα φταίνε;».

Το κέρδος του αγώνα

Τέλος σημειώνεται με έμφαση ότι το μόνο «όπλο» που διαθέτουν οι αγρότες για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι η ενωτική και αποφασιστική πάλη τους και μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν πολλά.

Απ' αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικά όσα σχετικά αναφέρονται στην προκήρυξη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας: «Οσες φορές αγωνιστήκαμε, πάντα κερδίσαμε, χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται. Σας θυμίζουμε ότι με τις κινητοποιήσεις τα χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να:

1) Αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις ζημιές του 1996 και 1999, έστω και με τρόπο που εμείς διαφωνούσαμε.

2) Να ρυθμιστούν τα χρέη στην ΑΤΕ, έστω και αν διαφωνούσαμε με τον τρόπο που έγιναν οι ρυθμίσεις.

3) Να επιστραφούν τα χρήματα και εξοφλήθηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί από Τσιπλάκο - Χατζηχαραλάμπους.

4) Επιστράφηκαν χρήματα από την ποιοτική διαφορά του βαμβακιού.

5) Ενισχύθηκαν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί με 40 δρχ./κιλό το 1999.

6) Ηρθε ο πρωθυπουργός στην Καρδίτσα και χρηματοδοτήθηκε η σήραγγα του Σμοκόβου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ