Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων γρίπης την εποχή αυτή είναι η συνήθης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του 

Τη διαβεβαίωση ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιδημία γρίπης στη χώρα μας και ότι η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων γρίπης την εποχή αυτή είναι συνήθης, δίνει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με αφορμή τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα για την κατάσταση στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των μέχρι σήμερα δηλωθέντων κρουσμάτων είναι ο αναμενόμενος για την εποχή που διανύουμε, ενώ τα κρούσματα αυτά οφείλονται σε διάφορους ιούς, που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Οσον αφορά στα στοιχεία για τα κρούσματα γρίπης, τα οποία σημειώθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Αλβανία κ.ά.) το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν εμπνέουν ανησυχία, γιατί δεν εντοπίστηκε αντιγονική μεταβολή του στελέχους της γρίπης που κυκλοφορεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το ετήσιο αντιπυρετικό εμβόλιο που διατίθεται στις Μονάδες Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, παιδιά κ.ά.) περιέχει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης και επομένως είναι αποτελεσματικό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, έξαρση της γρίπης παρατηρείται στη Βόρεια Ευρώπη, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία, ενώ ιδιαίτερα πλήττονται η Ιταλία και η Αγγλία . Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν απομονωθεί πάνω από χίλιοι τύποι της γρίπης Α.

Στην Ιταλία, όπως μετέδωσαν διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώθηκαν 15 θάνατοι από τη γρίπη. Επίσης, η Αγγλία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη επιδημίας γρίπης στη χώρα. Επίσης, στη Σκοτία τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και ακύρωσαν όλες τις μη επείγουσες εγχειρήσεις λόγω έλλειψης κρεβατιών για τους ασθενείς. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας, Δρ. Λίαμ Ντόναλτσον, δήλωσε ότι η γρίπη λαμβάνει «διαστάσεις επιδημίας», καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν περίπου 300 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Ν. Φαρμάκης, δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ» ότι από την ενημέρωση που έχει το υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνονται θάνατοι από γρίπη στην Ευρώπη. «Και εδώ στην Ελλάδα, πρόσθεσε, υπήρξε είδηση για το θάνατο ενός μικρού παιδιού από γρίπη, αλλά η αρμόδια διευθύντρια αρνείται ότι αυτός ο θάνατος οφειλόταν σε γρίπη, και μάλιστα δίνει και τη νόσο από την οποία πέθανε το παιδί». Ο Ν. Φαρμάκης έκανε τον εξής υπαινιγμό: «Μπορεί και να έχει σχέση με συμφέροντα εταιριών, που λένε ότι ανακάλυψαν κάτι καινούριο που χτυπάει τους ιούς κλπ.».

Μέτρα προφύλαξης

Στα πλαίσια της προφύλαξης από τις μεταδιδόμενες με τον αέρα ιογενείς λοιμώξεις το υπουργείο Υγείας κάνει τις εξής συστάσεις:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
  • Καλός αερισμός των χώρων διαβίωσης.
  • Αποφυγή απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας.
  • Αποφυγή υπερβολικής σωματικής κόπωσης.
  • Καλή διατροφή, πλούσια σε λευκώματα και βιταμίνες, κυρίως C, και κατανάλωση πράσινων λαχανικών και φρούτων.

Σε περίπτωση υψηλού πυρετού συνιστάται η λήψη υγρών και αντιπυρετικών φαρμάκων. Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων δε συνιστάται παρά μόνο κατόπιν ιατρικής οδηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ