Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ: Γραφεία και τράπεζες μόνο σε κεντρικούς δρόμους

Σε περιοχές αμειγούς κατοικίας δεν μπορεί να κτίζονται οικοδομές, στις οποίες να λειτουργούν τράπεζες και γραφεία, αν δεν έχουν πρόσοψη σε οδό του βασικού οδικού δικτύου, σύμφωνα με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Νέου Ψυχικού κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της οικοδομικής άδειας που χορηγήθηκε από την Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής. Ο Δήμος Νέου Ψυχικού υποστηρίζει ότι το ακίνητο για το οποίο χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια δεν είναι ενιαίο, αλλά εμπίπτει σε δύο οικοδομικά τετράγωνα.

Το δικαστήριο δέχτηκε την αίτηση αναστολής για το κτίριο που έχει πρόσοψη σε εσωτερικούς δρόμους (Μαντζάρου και Κ. Παλαμά). Στο σκεπτικό του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ αναφέρεται ότι με τη λειτουργία τραπεζών και γραφείων υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν οι όροι διαβίωσης και γενικότερα το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Επίσης επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μη ανατρέψιμη πολεοδομική κατάσταση και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να ανασταλεί η οικοδομική άδεια.

Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής για το κτίριο που βλέπει σε κεντρικό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις οδούς Κηφισίας και Εθνικής Αντίστασης.

  • Επίσης, χτες συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση κατοίκων της Βούλας που στρέφονταν κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής.

Ο εισηγητής - σύμβουλος επικρατείας Ν. Ρόζος πρότεινε την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού ως μη νόμιμου, επειδή προσθέτει χρήσεις πολεοδομικού κέντρου που οδηγούν σε ανατροπή της φυσιογνωμίας του οικισμού. Πρόσθεσε ότι κατά το Σύνταγμα απαγορεύεται η νόθευση ή υποβάθμιση των χρήσεων γης και επιτρέπεται μόνο στο τμήμα που επεκτείνεται το σχέδιο πόλης και εφόσον δε θίγεται η φυσιογνωμία του οικισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ