Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η TVX ασελγεί σε βάρος περιβάλλοντος και αρχαιοτήτων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία της TVX Hellas ΑΕ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής επισημαίνουν, για άλλη μια φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους δύο υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τα παρακάτω:

  • Εάν η εταιρία TVX Hellas ΑΕ έχει υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Τι μέτρα έχουν πάρει και τι κυρώσεις έχουν επιβάλει κατά το νόμο και τη σύμβαση για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα στο περιβάλλον παράνομα και αντισυνταγματικά η TVX Hellas ΑΕ (δάσος Κηπουρίστας, προστατευόμενη ζώνη ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, ποταμός και καταρράκτης Κηπουρίστα, προστατευόμενη περιοχή κατά το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΤΗΣ»).
  • Μετά τη διαπίστωση καταστροφής αρχαιοτήτων στις θέσεις Μαυρόλακκες και Κηπουρίστα και τις μηνυτήριες αναφορές προς την Εισαγγελία Πολυγύρου, τι μέτρα έλαβαν και τι κυρώσεις επέβαλαν στην παρανομούσα εταιρία.
  • Εκτός των παραπάνω κατάφωρων παραβιάσεων, η TVX Hellas ΑΕ με την από 14 Ιουνίου 1999 αίτησή της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε` Τμήμα) ζητάει τη μερική ακύρωση της υπ' αριθμόν 45132/14 - 1 - 1999 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ουσιαστικά ζητάει να απαλλαγεί από την τήρηση περιβαλλοντικών όρων. Τι έχει κάνει επ' αυτών το υπουργείο, ιδιαίτερα αν και μετά από αυτό θεωρεί ισχύουσα τη σύμβαση του Δημοσίου με την TVX Hellas ΑΕ.
  • Καλείται, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών τομών και των ανασκαφικών ερευνών που διεξάγουν οι συναρμόδιες για την περιοχή ΙΣΤ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η και 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από 15 - 9 - 1999 στη θέση Μαυρόλακκας και αν έχει χορηγήσει τελική έγκριση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ