Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόταση κατανομής των Αυτοτελών Πόρων

Επιστολή του Θ. Κατριβάνου προς την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου

Την κατανομή του 30% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (KAΠ) του 2000 προς τις νομαρχίες σύμφωνα με τα κριτήρια του προηγούμενου έτους, δηλαδή το πληθυσμιακό, ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Εσωτερικών, Β.Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Θ. Κατριβάνος.

Οπως σημειώνει στη σχετική επιστολή του, η ειδική επιτροπή, που έχει συστήσει η ΕΝΑΕ, δεν έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για νέα, περισσότερο αντικειμενικά, κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΝΑΕ θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ή, όπως σημειώνει ο Θ. Κατριβάνος στην επιστολή του, με άλλο συνεργάτη ή σύμβουλο.

Πάντως, όσο αντικειμενικά και να είναι τα νέα κριτήρια κατανομής που θα διαμορφωθούν, το σημαντικό είναι πως οι ΚΑΠ είναι πενιχροί και δεν αρκούν για την αξιοπρεπή λειτουργία των νομαρχιών, έστω ως απλοί διοικητικοί μηχανισμοί - όπως έχουν παραδεχτεί, φραστικά τουλάχιστον, και πολλοί κυβερνητικοί νομάρχες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΚΑΠ, που θα εισπράξουν οι νομαρχίες της χώρας το 2000, αγγίζουν μόλις το 0,63% του κρατικού προϋπολογισμού... γεγονός στο οποίο καμία αντίδραση δεν εξέφρασαν οι νομάρχες στο πρόσφατο συνέδριό τους στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι από τους ΚΑΠ, όπως ορίζει και ο νόμος που τους θεσμοθέτησε το 1998, «καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι δαπάνες χορήγησης βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, καθώς επίσης και οι δαπάνες επενδύσεων του θεσμού που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους». Δηλαδή καλύπτονται, κατά κύριο λόγο, ευθύνες του κράτους που έτσι κι αλλιώς το ίδιο θα πλήρωνε. Η διαφορά είναι ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες καλύπτονται μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το άλλο, εξίσου σημαντικό, ζητούμενο για το θεσμό είναι να εισπράττει τουλάχιστον αυτά που δικαιούται. Χαρακτηριστικό είναι ότι με το «καλημέρα» της εφαρμογής του νόμου που θεσμοθετούσε τους ΚΑΠ, οι νομαρχίες έχουν απολέσει 17,61 δισ. δραχμές. Μετά από όλα αυτά, είναι φανερό πως οι όποιες προτάσεις για αντικειμενικότερη κατανομή των ΚΑΠ θα πρέπει να συνοδεύονται και από την αύξησή τους, αν θέλουμε να μιλάμε για νομαρχίες - όργανο ανάπτυξης σε όφελος των δημοτών.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως τη θέσπιση νέων κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από σχετική συζήτηση τόσο στους κόλπους της ΕΝΑΕ όσο και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Η τελευταία, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αποφάσισε το 2000 οι ΚΑΠ να κατανεμηθούν σύμφωνα με το πληθυσμιακό κριτήριο, καθώς δεν προλάβαινε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση. Μέσα στο χρόνο αναμένεται να υπάρξει ειδικό θεματικό συνέδριο για την κατανομή των ΚΑΠ με νέα κριτήρια από το 2001, ενώ προηγούμενα οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ