Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες απειλές από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Τίποτα δεν αποκλείεται», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα αναφερόμενος στο Ιράν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για όλα, εννοείται και για στρατιωτικό πλήγμα προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Μάλιστα οι ΗΠΑ προσδιόρισαν και το χρονικό διάστημα: «Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέσα σε διάστημα 12 μηνών» δήλωσε ο Πανέτα επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο. «Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς και είναι επίσης κόκκινη γραμμή για τους Ισραηλινούς, συνεπώς εδώ μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο» κατέληξε ο Πανέτα. Ενα μήνα πριν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέμψι επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδια πληγμάτων κατά του Ιράν και δεν απέκλεισε ότι το Ισραήλ επίσης μπορεί να καταφύγει σε αυτοτελή πολεμική επιχείρηση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν ορισμένα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με την Washington Post «το Πεντάγωνο σπεύδει να αποστείλει μια μεγάλη πλωτή βάση για τις ειδικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή». Για το λόγο αυτό μετατρέπουν το USS Ponce, - πλοίο-βάση εξόρμησης αμφίβιων οχημάτων το οποίο επρόκειτο να παροπλιστεί - σε επιχειρησιακό κέντρο με πλέον πιθανή αποστολή τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα δημοσίευμα της Wall Street Journal φιλοξενεί δηλώσεις του Πανέτα, όπου παραδέχεται ότι το Πεντάγωνο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 82 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της διατρητικής βόμβας MOP, βάρους 13,6 τόνων, για να βελτιωθεί ώστε να διεισδύει ακόμα βαθύτερα στο έδαφος πριν τελικά εκραγεί (εδώ «φωτογραφίζονται» οι εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι σε μεγάλο βάθος).

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι τα στελέχη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ που έφτασαν την Κυριακή, μπορούν να επιθεωρήσουν όποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις επιθυμούν στην διάρκεια της επίσκεψής τους, ενώ εκτίμησε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να κλείσει τα Στενά του Oρμούζ.

Παράλληλα, χθες το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού με καθοδήγηση λέιζερ, «έξυπνα πυρομαχικά» όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Αχμάντ Βαχίντι που μπορούν να εντοπίζουν και να πλήττουν κινούμενους στόχους με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Τέλος, ο Ροστάμ Κασεμί, υπουργός Πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει σύντομα να εξάγει αργό σε «ορισμένες» χώρες, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί τι έγινε με το νομοσχέδιο με το οποίο προτεινόταν να διακοπούν οι εξαγωγές προς την ΕΕ εντός της εβδομάδας, σε αντίποινα για το εμπάργκο των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από τον Ιούλιο εκ μέρους της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο και πάλι το Ιράν (2017-02-07 00:00:00.0)
Περιοδεία υπουργού Αμυνας σε Αφρική - Μέση Ανατολή (2012-07-28 00:00:00.0)
Πιέσεις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στο Ιράν (2010-05-05 00:00:00.0)
Νέες απειλές προς το Ιράν (2008-01-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, σενάρια και όξυνση των τόνων (2007-02-27 00:00:00.0)
Πιέσεων συνέχεια για το πυρηνικό πρόγραμμα (2006-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ