Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στην απογευματινή εργασία

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε να συντελούνται σημαντικές αντιδραστικές αλλαγές και στη Δημόσια Διοίκηση. Ιδιαίτερα μετά τις καθοριζόμενες καπιταλιστικές ελευθερίες της συνθήκης του Μάαστριχτ (κεφαλαίου - εμπορευμάτων - υπηρεσιών - εργαζομένων) και τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επίθεσης απ' το κεφάλαιο, την ΕΕ και την κυβέρνηση, ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων με στόχο, την όσο το δυνατόν μακροχρόνια υποταγή τους και την όσο το δυνατόν μακροχρόνια οικονομική και πολιτική κυριαρχία των μονοπωλίων.

Εχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. ΟΤΕ, τράπεζες, κλπ.) όσο και στο στενό δημόσιο τομέα (π.χ. νοσοκομεία, εφορίες, κλπ). Παράλληλα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επεκτείνεται, με ραγδαίους ρυθμούς και στο Δημόσιο. Ο Ν. 2639/98, που αναφέρεται στη συνολική διευθέτηση χρόνου εργασίας (δηλ. καταργεί το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο), αρχίζει να υλοποιείται σε τμήματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στο Δημόσιο εμφανίζεται και με την καθιέρωση της απογευματινής εργασίας στις Εφορίες της Αττικής από τις 1/3/2001. Η κυβέρνηση, για να προωθήσει αυτά τα μέτρα, πατάει πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα και η αντιλαϊκή πολιτική της (π.χ. ανεπαρκείς υπηρεσίες, έλλειψη υποδομών, γραφειοκρατία, κλπ) και στ' όνομα της «εξυπηρέτησης του πολίτη», επιταχύνει η διαδικασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η εγκύκλιος της 5/2/2001 που έστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής «για την απογευματινή εργασία υπαλλήλων». Επιβάλλει κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, απ' τις 14.30 έως τις 20.00 μειωμένο απογευματινό ωράριο σε τέσσερις Εφορίες, την Α' Πειραιά, την Α' Περιστερίου, του Χολαργού και της Γλυφάδας, (που, όμως, θα στελεχώνονται σταδιακά απ' όλους τους υπαλλήλους των Εφοριών της Αττικής) για την «πιλοτική λειτουργία κλιμακίων ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού», όπως αναφέρει.

Απ' τη μια μεριά κόπτεται, τάχα, η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση του κοινού, ακόμη και τ' απογεύματα στην Αττική, ενώ απ' την άλλη, με το Προεδρικό Διάταγμα της αναδιάταξης των ΔΟΥ, καταργεί, συγχωνεύει και υποβαθμίζει εφορίες σ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αναγκάζοντας τους φορολογούμενους πολίτες, για σημαντική ή ασήμαντη φορολογική τους υπόθεση, να μετακινούνται 80, 100 ή και παραπάνω χιλιόμετρα, στην πρωτεύουσα του νομού για να εξυπηρετηθούν, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, όπως στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη κι αλλού. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Αττικής και αδιαφορεί για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας; Ή αποσκοπεί σε κάτι άλλο;

Ολοφάνερο είναι πια ότι η κυβέρνηση τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις προωθεί με όλους τους πρόσφορους τρόπους γι' αυτήν, ξεκινώντας απ' το κομμάτι που θεωρεί περισσότερο πολιτικά ελεγχόμενο (δημόσιος τομέας, ισχυρή αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ), άρα και με λιγότερες αντιδράσεις απ' τους εργαζόμενους.

Σ' αυτή τη λογική έχει συνδράμει αποφασιστικά η Ομοσπονδία των Εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ), βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ και σήμερα, που είναι φανερός ο ρόλος της στο συνδικαλιστικό κίνημα, σιωπά σκόπιμα, αφήνοντας να περάσουν τα μέτρα αμαχητί, καλλιεργώντας συγχρόνως την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, την περιθωριοποίηση των εργαζομένων.

Ομως, αυτή την «αδράνεια» των εργαζομένων δεν την έχουν σιγουρέψει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ. Ενδεικτικό είναι ότι σ' αυτή την κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία ρίχνει το δέλεαρ της προνομιακής μεταχείρισης, στις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων που θα στελεχώνουν την απογευματινή βάρδια. Τάζει απρόσκοπτες αποσπάσεις και μεταθέσεις, καταστρατηγώντας θεσμούς, που η ίδια αποδέχτηκε, όπως για παράδειγμα η μοριοποίηση των μεταθέσεων. Προσπαθεί με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου να υφαρπάξει τη συναίνεση των εργαζομένων, στο μεγάλο αυτό έγκλημα που λέγεται κατάργηση ωραρίου.

Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι η ΠΟΕ - ΔΟΥ και σ' αυτή την εγκύκλιο παραμένει προκλητικά σιωπηλή, λες και δε θίγουν αυτά τα μέτρα τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί. Ακόμη ενδεικτικό είναι ότι εκτός της ΠΑΣΚΕ, και οι άλλες παρατάξεις του χώρου (ΔΑΚΕ, ΑΣΚ πρόσκειται στο ΣΥΝ), δεν πιέζουν σε μια άλλη κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων, συνειδητά.

Μόνο η ΔΑΣ, (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), ενημέρωσε εγκαίρως, για το πού το πάει η περίφημη αναδιοργάνωση του υπ. Οικονομικών, για το πού μας οδηγεί η αδράνεια και η μοιρολατρία. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την ΕΕ, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο κάποιων ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστών. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της αντίστασης και της αντεπίθεσης στα χέρια τους.

Σ' αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, δημιουργώντας από τα κάτω επιτροπές αγώνα ανά ΔΟΥ. Συσπειρωμένοι, ανεξάρτητα από κομματική, ιδεολογική, παραταξιακή άποψη και ένταξη στη βάση των προβλημάτων που ολοένα οξύνονται και στην ανάγκη να μπει φραγμός σ' αυτή την πολιτική.

Ετσι, στις 18 Δεκέμβρη του 2000 συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα και συνάδελφοι που ανησυχούν μ' αυτές τις σε βάρος μας εξελίξεις και ανέδειξαν το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων στις Εφορίες. Με σκοπό την αντίσταση και αντεπίθεση στ' αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, το συντονισμό και την πάλη με άλλους κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου, που πλήττονται απ' την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ορατό πλέον κίνδυνο της συρρίκνωσης θέσεων εργασίας κλπ.

Η ίδρυση του Συντονιστικού έφερε και την πρώτη μικρή νίκη, αφού λειτουργεί πλέον και σαν μοχλός πίεσης προς τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, που έγινε στις 7/2/2001, υπήρξε ομόφωνη απόφαση - απάντηση, στην εγκύκλιο της απογευματινής εργασίας του υπ. Οικονομικών, όπου καλούσε τους συναδέλφους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά, γιατί το ωράριο είναι αδιαπραγμάτευτο. Το χαρακτηρίζουμε σαν μικρή νίκη, γιατί και ένα σωματείο, που ακολουθούσε πιστά την πολιτική και πρακτική της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ σ' όλα τα ζητήματα, κάτω απ' την πίεση της βάσης των εφοριακών αναγκάστηκε να διαφοροποιηθεί, έστω και μ' αυτή την ανακοίνωση.

Επειδή τώρα ξεκινά η επίθεση, χρειάζεται να ενταθεί η αγωνιστική δράση των εργαζομένων από τα κάτω, για να εμποδιστεί η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην πράξη, να μη λειτουργήσει η απογευματινή εργασία στις Εφορίες και κατ' επέκταση σ' όλο το Δημόσιο.


Λουκία ΚΟΥΤΣΙΛΕΟΥ
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΔΟΥ Αττικής - Κυκλάδων και του Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα των Εργαζομένων στις Εφορίες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ