Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστια ερωτηματικά για την απόδραση Πάσσαρη
  • Η υπόθεση ξεπερνά τα όρια μιας συνηθισμένης απόδρασης και παραπέμπει σε σχέσεις κράτους και παρακράτους
  • Η κυβέρνηση αξιοποιεί το κλίμα για ένταση της αστυνομοκρατίας

Κύκλωμα, διαφθορά, ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ύποπτες διαπλοκές μηχανισμών με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτές οι λέξεις είναι στα στόματα όλων, λίγα 24ωρα μετά την αιματηρή απόδραση του Κ. Πάσσαρη από το Γενικό Κρατικό της Αθήνας. Παρά τις έρευνες της Αστυνομίας, ο κακοποιός, που σκότωσε δυο αστυνομικούς και τραυμάτισε σοβαρά έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, παραμένει άφαντος.

Η υπόθεση φαίνεται ότι ξεπερνά τα όρια μιας απόδρασης κρατούμενου, που έγινε σε συνεργασία με κάποιους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή αστυνομικούς και αφήνει πολλά ερωτηματικά για ευρύτερους σχεδιασμούς έντασης της καταστολής και επιδιώξεις, που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή αστυνομικών και οργανωμένου εγκλήματος, κράτους και παρακράτους.

Τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί πολλά, αλλά οι αρμόδιοι δε δίνουν πειστικές απαντήσεις στα πολλά «γιατί». Οπως γιατί έγινε η μεταγωγή, γιατί έγινε με αυτόν τον τρόπο, γιατί οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν 2.200 φυλακισμένους, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 700 κι αυτοί πρέπει να έχουν ποινές μέχρι 18 μήνες. Επίσης γιατί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν έχει σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό. Γιατί «συνεχίζεται η ίδια απαράδεκτη τακτική, το αισχρό φαινόμενο της μεταγωγής κρατουμένων με το πρόσχημα της ασθένειας, δημιουργουμένων συνθηκών τεχνητών αποδράσεων», όπως δήλωσε χτες στον «Πλάνετ» ο απόστρατος αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Π. Λάγγαρης. «Το 1994 το 80% των αποδράσεων με το πρόσχημα της ασθένειας γινόταν μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, από το κύκλωμα που λειτουργούσε εκεί, σε συνεργασία με συνεργούς στο μεταγωγών».

Πέρα από αυτά, όμως, αυτό το συμβάν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες του προβλήματος, το έγκλημα θ' αναπτύσσεται ραγδαία και θα παράγει τέτοια περιστατικά.

Εδώ και μέρες η κυβέρνηση προσπαθεί να προσανατολίσει τη συζήτηση για τις όποιες ευθύνες αποκλειστικά στο μηχανισμό της ΕΛ.ΑΣ., επιδιώκοντας να αποκρύψει τις τεράστιες δικές της πολιτικές ευθύνες για την άνοδο της εγκληματικότητας και ειδικά του οργανωμένου εγκλήματος και για τον προσανατολισμό που δίνει στα Σώματα Ασφαλείας.

Οταν πρόκειται να αντιμετωπίσει μια διαδήλωση εργαζομένων, τότε επιστρατεύει εκατοντάδες και χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση έστειλε, ουσιαστικά, έκθετους τους αστυνομικούς να συνοδέψουν τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Οπως μας δήλωσε χτες ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος για τα Σώματα Ασφαλείας, «η κυβέρνηση επιχειρεί, αξιοποιώντας το κλίμα που δημιουργούν οι συνέπειες της δικής της πολιτικής, να εντείνει το κλίμα αστυνομοκρατίας, να προωθήσει νέα νομοθετήματα για την καταστολή των λαϊκών αγώνων στο όνομα της ανάγκης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλωστε, αυτό το λόγο επικαλέστηκε για να γεμίσει τη χώρα και ιδιαίτερα την Αθήνα με χιλιάδες αστυνομικούς, χωρίς να αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος, χωρίς να προσανατολίζει τα ΣΑ επαρκώς σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλος είναι ο στόχος της κυβέρνησης».

«Ορισμένοι κύκλοι», προσθέτει, «θεωρούν το κλίμα αυτό ως ευκαιρία για την προώθηση νομοθετικών μέτρων, που αντικειμενικά οδηγούν στην ανεξέλεγκτη πλέον χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις, που κάνουν ακόμη περισσότερο αναγκαία τη λαϊκή πάλη για τον αναπροσανατολισμό των ΣΑ στη δίωξη του εγκλήματος, για την αντίσταση στον εντεινόμενο αυταρχισμό».

Εξάλλου, προχτές παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Κυριαζίδης, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ και του ΓΣ της ομοσπονδίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ