Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Δικαστική έρευνα για την επένδυση στη Σερβία

Ταυτόχρονα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Ιταλία για μίζες στην αγορά σέρβικου οργανισμού τηλεπικοινωνιών, με στόχο τον Μιλόσεβιτς

Με δικαστικές έρευνες σε Ελλάδα και Ιταλία εξετάζεται η εξαγορά του 49% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Σερβίας (Telekom Srbija), το 1997 από την Telecom Italia και τον ΟΤΕ. Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε «μίζες» και οικονομική στήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας. Η σκανδαλολογία φαίνεται να έχει ως στόχο την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στα δικαστήρια για οικονομικά εγκλήματα.

Η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» με δημοσίευμά της αναφέρεται στην αγορά μετοχικού κεφαλαίου του σερβικού οργανισμού από την Telecom Italia (29%) και τον ΟΤΕ (20%), έναντι 261 δισ. δρχ. Αναφέρει ότι μέρος του ποσού, περίπου 3% - κατόπιν υπόδειξης Μιλόσεβιτς - κατέληξε σε «ύποπτα χέρια». Σε λογαριασμούς των τραπεζών Paribas και Barclays.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την Εισαγγελία του Τορίνου που ξεκίνησε δικαστική έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει αν δόθηκαν «μίζες», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακελλάκος διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο ζήτημα. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημ. Παπαγγελόπουλος. Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλ. Εβερτ κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με το ζήτημα.

Με δηλώσεις τους, οι Δ. Παπούλιας (πρόεδρος του ΟΤΕ όταν υπογράφηκε η συμφωνία) και Πετ. Λάμπρου (διευθύνων σύμβουλος) αναφέρουν ότι τα ποσά που μεταφέρθηκαν στους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς προβλέπονταν από τη σύμβαση εξαγοράς και προορίζονταν για αμοιβές συμβούλων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σημείωσε ότι το επίμαχο ποσό «αναγράφεται μέσα στα συμβόλαια και αφορά την αμοιβή των συμβούλων, οι οποίοι συνέπραξαν για να ολοκληρωθεί αυτή η αγοραπωλησία».

Η σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι το συνολικό ποσό των 675 εκατ. μάρκων που έδωσε «αποτελεί το συνολικό τίμημα που συμφωνήθηκε με τη σερβική πλευρά, αναφέρεται ρητά στη σύμβαση, εγκρίθηκε από το ΔΣ - ΟΤΕ και καταβλήθηκε σύμφωνα με τους όρους εξαγοράς και τις έγγραφες σαφείς οδηγίες του πωλητή (τράπεζες, λογαριασμοί κλπ.) όπως συμβαίνει σε όλες τις αγοραπωλησίες». Επισημαίνει ότι όσα άλλα ακούγονται, «δεν αφορούν στον ΟΤΕ».

Οπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι πού πήγε το 3%. Ο συντάκτης και οι συνυπογράφοντες τη σύμβαση μπορούν να υποστηρίξουν και ενδεχόμενα να στοιχειοθετήσουν ότι δαπανήθηκε στις γνωστές, στο δεδομένο σύστημα, νόμιμες ή μη «μεσιτείες» των διαφόρων κατ' επάγγελμα αεριτζήδων (βλ. «εταιρίες συμβούλων» κλπ).

Να σημειωθεί ότι στα δημοσιεύματα της «Ρεπούμπλικα» τονίζεται πόσο στήριξε οικονομικά η αγοραπωλησία το «καθεστώς Μιλόσεβιτς» και τις «επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης κατά των Αλβανών του Κόσσοβου». Φιλοξενούνται δηλώσεις του νυν αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Κόρατς ότι η εξαγορά διατήρησε εκείνη την περίοδο στην κυβέρνηση τον Μιλόσεβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ντίνι, στον οποίο η «Ρεπούμπλικα» επιρρίπτει την πολιτική ευθύνη για τις «μίζες», αναφέρθηκε κατ' αρχάς σε δυσφημιστικό για τη συμφωνία Telecom Italia - Telekom Srbija έγγραφο που κυκλοφόρησε η CIA το 1999. Δήλωσε με νόημα: «Δεν εκπλήσσομαι. Δεν είναι η πρώτη φορά που η CIA χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει εκείνους που ενίοτε έχουν διαφορετική διαπραγματευτική θέση από την Ουάσιγκτον».

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης Ρούμπιν σημειώνει ότι η υπογραφή της συμφωνίας «εκνεύρισε» τη CIA και επέκρινε τον Ντίνι για τη «φιλοσερβική» στάση που τηρούσε στο Ραμπουγέ, στις διαπραγματεύσεις για την τύχη του Κόσσοβου, πριν ξεκινήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Σέρβος πρωθυπουργός Τζίντζιτς, τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η ανάκριση του Μιλόσεβιτς για οικονομικές ατασθαλίες σε πρώτη φάση και ακολούθως για εγκλήματα πολέμου και δολοφονίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ